Läcker sockerkaka med kaffe och hyvlad choklad.

Läcker sockerkaka med kaffe och hyvlad choklad.

Sockerkaka med vanilj & kaffe

Av Linda Andersson foto Thomas Hjertén
Fluffig sockerkaka med läcker fyllning.

10–12 bitar

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl  vatten, kokande

Vanilj- & kaffefyllning
50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

Garnering
florsocker
ca 50 g choklad med smak av kaffe, hyvlad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.

2. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna något, men inte helt, i formen.

3. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut.

4. Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad.

Etiketter: sockerkaka, Choklad, kaffe