sommartårta

Sommartårta med bär

Recept & foto ur boken Styla och dekorera av Minna Mercke Schmidt

Sommartårta med bär

Somrig tårta som du inte behöver någon ugn för att baka. Tårtan har nötig botten och läskande bärtopping.

10–12 bitar

Botten
1 dl valnötter
150 g sötmandel
1 dl solrosfrön
1 msk riven kokos
1 tsk salt
2 msk kokosolja, smält
3 msk agavesirap

Fyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl kokosolja, smält
1 dl agavesirap
½ tsk vaniljpulver
1 citron, saften

Topping
2 dl jordgubbar
2 dl frusna hallon
½ dl vatten

Garnering
färska bär

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att lägga cashewnötterna till fyllningen i blöt, gärna i några timmar.

2. Botten: Hacka valnötter, sötmandel och solrosfrön. Blanda det med kokos och salt i en skål.

3. Tillsätt kokosolja och agavesirap och blanda till en fast smet.

4. Klä insidan av en springform, 22–24 cm i dia­meter, med plastfolie och tryck ut smeten jämnt i botten. Ställ in bottnen i kylen medan du gör fyllningen.

5. Fyllning: Kör cashew­nötter, kokosolja, agave­sirap, vaniljpulver och citronsaft i en mixer tills det blir en slät och jämn smet. Bred ut smeten på bottnen och ställ tårtan i frysen medan du gör toppingen.

6. Topping: Kör jordgubbar, hallon och vatten i en mixer tills det blir en slät smet som påminner om sorbet. Bred ut den över fyllningen och ställ tillbaka tårtan i frysen.

7. Ta ut tårtan ur frysen ca 30 min innan servering. Garnera den med färska bär och ätbara blommor.