Sommartårta dekorerad med hallon och blåbär

Sommartårta med bär

Recept & foto ur boken Styla och dekorera av Minna Mercke Schmidt

Recept: Sommartårta med bär

Somrig tårta som du inte behöver någon ugn för att baka. Tårtan har nötig botten och läskande bärtopping.

INGREDIENSER

10–12 bitar

Botten

  • 1 dl valnötter
  • 150 g sötmandel
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk riven kokos
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosolja, smält
  • 3 msk agavesirap

Fyllning

  • 4 dl cashewnötter, blötlagda
  • 1 dl kokosolja, smält
  • 1 dl agavesirap
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 citron, saften

Topping

  • 2 dl jordgubbar
  • 2 dl frusna hallon
  • ½ dl vatten

Garnering

  • färska bär

SOMMARTÅRTA MED BÄR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att lägga cashewnötterna till fyllningen i blöt, gärna i några timmar.
  2. Botten: Hacka valnötter, sötmandel och solrosfrön. Blanda det med kokos och salt i en skål.
  3. Tillsätt kokosolja och agavesirap och blanda till en fast smet.
  4. Klä insidan av en springform, 22–24 cm i dia­meter, med plastfolie och tryck ut smeten jämnt i botten. Ställ in bottnen i kylen medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Kör cashew­nötter, kokosolja, agave­sirap, vaniljpulver och citronsaft i en mixer tills det blir en slät och jämn smet. Bred ut smeten på bottnen och ställ tårtan i frysen medan du gör toppingen.
  6. Topping: Kör jordgubbar, hallon och vatten i en mixer tills det blir en slät smet som påminner om sorbet. Bred ut den över fyllningen och ställ tillbaka tårtan i frysen.
  7. Ta ut tårtan ur frysen ca 30 min innan servering. Garnera den med färska bär och ätbara blommor.