Höstig marsipantårta gjord på sötpotatis.

Recept på sötpotatistårta med citronkvarg

Man kan tro att det är en vanlig prinsesstårta, men under marsipanlocket döljer sig en sötpotatistårta fylld med citronkvarg. Tårtan har lite höstigare smaker än en traditionell prinsesstårta.

INGREDIENSER

15 bitar

 

Botten

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk muskot, riven
  • 227 g färskost, t ex Philadelphia
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg (stora)
  • 3 dl sötpotatis, kokt & mosad 
  • 1 tsk vaniljextrakt

Smörkräm

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl florsocker
  • ½ msk vaniljextrakt

Fyllning

  • 125 g hallon, frysta
  • 400 g citronkvarg

Garnering

  • Färdigkavlat marsipanlock
  • Färska bär
  • Citronmeliss

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kanel och muskot i en skål.
  2. Vispa färskost och smör till en jämn kräm. Tillsätt sockret och vispa till en fluffig smet. Vispa ner ett ägg i taget och rör ner den mosade sötpotatisen. Rör ner mjölblandningen och rör tills allt är väl blandat.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt kakan svalna och skär den i tre bottnar.
  4. Smörkräm: Blanda smör och florsocker, tillsätt vanilj­extraktet. Blanda tills det blir en jämn och bredbar smet.
  5. Montering: Lägg en botten på en tallrik eller ett tårtfat. Bred ut hälften av citronkvargen över bottnen. Lägg på botten nummer två och bred ut resterande citronkvarg över den. Fördela hallonen över bottnen och lägg på den tredje bottnen. Bred smörkrämen jämt över hela tårtan och ställ in den i kylen i ca 30 min.
  6. Lägg över marsipanlocket och släta ut vecken. Garnera tårtan med färska bär och citronmeliss.
NUVARANDE Sötpotatistårta med citronkvarg
NÄSTA Chokladcupcakes med kolafrosting