Våfflor funkar inte bara som efterrätt. De här med spenat är både nyttiga och goda.

Våfflor funkar inte bara som efterrätt. De här med spenat är både nyttiga och goda.

Spenatvåfflor med svart kaviar

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén

Goda våfflor som passar både som tilltugg och hel rätt. Serverar du dem som tilltugg delar du våfflorna i små hjärtan.

Ca 6 port

Spenatvåfflor, ca 6 st
3 dl vatten
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
4 dl vispgrädde
100–150 g spenat, färsk

Till gräddning
smält smör

Tillbehör
1 burk svart stenbitsrom (80 g)
2 dl smetana
1 rödlök, hackad
1 citron, skuren i klyftor
dill eller färska örter

Gör så här
1. Våfflor: Vispa ihop vatten, vetemjöl och salt i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet. Sätt plastfolie på bunken. Låt smeten stå i kylen och svälla i 10–15 min.

2. Blanchera spenaten genom att lägga den i kokande, lättsaltat vatten i 1 min. Häll av spenaten i ett durkslag och pressa ur det mesta av vattnet. Hacka spenaten fint eller kör den i en mixer. Blanda ner spenathacketi våffelsmeten.

3. Värm våffeljärnet och pensla det med smör. Grädda våfflorna gyllenbruna.

4. Fördela tillbehören på våfflorna eller servera dem till våfflorna i små skålar. Garnera med färska örter.

 

LÄS OCKSÅ: Klassiska frasvåfflor – bästa receptet på våffelsmet utan ägg