Att baka med surdeg tycker många verkar svårt, men när du väl kommer igång är det hur lätt som helst. Det första viktiga steget är att starta en surdegsgrund. Här har du recept på både en råg- och vetesurdegsgrund.

På bilden ser du en vetesurdeg till vänster, och en surdeg gjord på råg till höger.

Starta en surdeg – så här lyckas du!

Råsurdeg – ingredienser:

Dag 1

  • 25 g rågmjöl
  • 100 g vatten, ljummet

Dag 3

  • 25 g rågmjöl

Dag 4

  • 55 g rågmjöl
  • 100 g vatten, ljummet

Gör så här:

Dag 1: Rör ihop rågmjöl och vatten i en ren glasburk som rymmer ca 5 dl. Sätt på locket och låt burken stå i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.

Dag 3: Rör i rågmjöl och sätt på locket igen.

Dag 4: Rör i rågmjöl och vatten och sätt på locket igen.

Dag 5: Nu är din surdeg klar om den är bubblig och luktar friskt och du kan börja baka. Om du inte vill göra det direkt kan du med fördel mata din surdeg för att bygga på dess muskler (annars kan du ställa den i kylen). Häll ut allt förutom ca ½ dl av burkens innehåll i vasken. Rör i 55 g rågmjöl och 100 g ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

En gång i veckan: Ställ surdegen i kylen och upprepa matningen en gång i veckan.

 

Vetesurdeg – ingredienser:

Dag 1

  • 100 g vetemjöl
  • 100 g vatten, ljummet

Dag 3

  • 100 g vetemjöl
  • 100 g vatten, ljummet

Gör så här:

Dag 1: Rör ihop vetemjöl och vatten i en ren glasburk som rymmer ca 5 dl. Sätt på locket och låt burken stå i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.

Dag 3: Nu bör surdegen lukta lite friskt och ha fått sina första bubblor. (Om inte, kan du låta den stå en dag till.) Mata den genom att hälla ut all surdeg, förutom ca ½ dl, i vasken och tillsätta nytt vetemjöl och vatten.

Dag 4: Nu är din surdeg klar om den är bubblig och luktar friskt och du kan börja baka. Om du inte vill göra det direkt kan du med fördel mata om den igen för att bygga på dess muskler, annars kan du ställa den i kylen.

En gång i veckan: Mata din surdeg en gång i veckan genom att hälla ut allt förutom ca ½ dl i vasken. Rör i 100 g vetemjöl och 100 g ljummet vatten. Låt surdegen stå i rumstemperatur tills nästa dag och ställ sedan in den i kylen igen.

NUVARANDE Starta en surdeg
NÄSTA Här är vår stora baknyhet – Hembakat lanserar ny tidning!