Olika fröer gör brödet mer mättande.

Olika fröer gör brödet mer mättande.

Surdegsbröd med frön

Av Satu Holmström Foto Thomas Hjertén
Saftigt och lite grövre bröd bakat med surdeg.

20–25 st

Dag 1 (kväll)
1 dl rågsurdegsgrund, se recept
3 dl vatten, ljummet
3 dl rågmjöl

Dag 2 (morgon)
surdegsblandningen från dag 1
6 dl vatten, rumsvarmt
6 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
8 dl råg- eller havreflingor
½ dl linfrön
½ dl chiafrön
1 dl solrosfrön
2 msk honung
1 msk salt

Gör så här
1. Dag 1: Blanda surdegsgrunden med vatten och rågmjöl i en bunke. Täck över blandningen med plastfolie och låt det stå över natten.

2. Dag 2: Blanda alla ingredienser och kör dem i en degblandare i ca 5 min. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 3–5 tim till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, ett par cm tjock. Skär upp fyrkantiga bitar med en degsporre.

3. Låt bröden jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 1 ½–2 tim. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Skär brödet i fyrkantiga bitar med hjälp av en degsporre!

Etiketter: surdeg, surdegsbröd