Klassisk Sverigekaka med vaniljfyllning.

Vaniljfyllningen ger saftiga bottnar med god smak.

Sverigekaka

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
Vaniljfyllningen i denna Sverigekaka ger otroligt saftiga bottnar med god smak.

Recept: Sverigekaka

Ca 10 bitar

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten, kokhett

Fyllning

  • 1 dl mjölk
  • 125 g smör
  • 3 msk vaniljsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform med löstagbar
    botten, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till äggsmeten tillsammans med vattnet. Rör om till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen.Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min. Låt den svalna.
  5. Dela kakan i två bottnar när den har kallnat.
  6. Fyllning: Koka ihop mjölk och smör. Tillsätt vaniljsockret och rör om tills sockret har smält. Fördela fyllningen på bottnarnas smuligaste sidor.
  7. Lägg den ena bottnen på den andra, fyllning mot fyllning. Täck kakan med plastfolie. Låt kakan stå i kylskåp till nästa dag.
  8. Pudra kakan med florsocker vid servering.

Etiketter: sockerkaka, mjuk kaka