Hembakta tekakor är en fröjd för gommen.

Recept: Tekakor

INGREDIENSER

Ca 16 st

  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl havregryn
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka upp 2 ½ dl av mjölken tillsammans med havregrynen. Ta kastrullen från plattan och låt smöret smälta ner i smeten.
  2. Rör ner socker och salt i gröten.
  3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i 2 ½ dl ljummen mjölk.
  4. Blanda ner gröten och arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
  5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela de i 16 bitar och forma dem till bullar. Kavla ut varje bulle till en platta, ca 10 cm i diameter.
  6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i 10 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 7–8 min. Låt dem kallna på galler.
tekakor på fat

Foto: Thomas Carlgren

Servera gärna tekakorna med ost, marmelad och en kopp te.

NUVARANDE Tekakor
NÄSTA Brush stroke-cupcakes