Extra lyxig tigerkaka passar både på finare kalas och som vardagsfika.

Extra lyxig tigerkaka passar både på finare kalas och som vardagsfika.

Tigerkaka med choklad & citron

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
En marmorerad tigerkaka smaksatt med fräsch citron och ringlad choklad ovanpå kan serveras med stolthet.

12–14 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
1 ½ msk kakao

Garnering
ca 25 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten.

2. Smält smöret och blanda det med mjölken. Häll det i äggsmeten och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Häll hälften av smeten i en annan bunke. Rör ner vaniljsocker och citronskal i den ena och kakao i den andra.

4. Häll den ljusa smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter. Ringla över chokladsmeten och rör om lite försiktigt med en gaffel.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

6. Garnering: Ringla chokladen över kakan och låt den stelna.