En glutenfri browniedröm med havregrynsbotten och två lager choklad.

Smarriga, glutenfria brownies som består av tre läckra lager.

Ca 20 st

Undre lagret
75 g smör
2 ½ dl havregryn, rent havre
1 dl glutenfri mjölmix (t ex Teff från Jytte)
1 dl farinsocker
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt

Mellanlagret
25 g mörk choklad, hackad
2 dl strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl glutenfri mjölmix (t ex Teff från Jytte)
¼ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
1 dl valnötter, grovhackade

Övre lagret
25 g mörk choklad
25 g smör
3 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten, kokhett

Garnering
valnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 25 x 20 cm, med bakplåtspapper. Det går utmärkt att vika upp papperet till rätt storlek.

2. Undre lagret: Smält smöret. Blanda ihop havregryn, mjölmix, farinsocker, bikarbonat och salt. Rör ner smöret. Tryck ut smeten i långpannan och grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min.

3. Mellanlagret: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron. Blanda ihop strösocker, smör, ägg och choklad i en bunke och rör väl. Blanda ihop mjölmix, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten och tillsätt mjölken. Rör försiktigt ner valnötterna. Bred ut smeten på den bakade bottnen och grädda kakan mitt i ugnen i ytterligare 25 min. Låt den svalna.

4. Övre lagret: Smält choklad och smör i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och rör i florsocker och vaniljsocker. Tillsätt vattnet och rör om. Bred chokladsmeten över kakan och garnera den med valnötter. Låt kakan svalna och skär den i bitar.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Chokladen smälter du enklast i den här rostfria skålen!

NUVARANDE Trelagers chokladbrownie
NÄSTA Energibollar med pepparkakssmak