Tunt grahamsknäcke med fänkål & kummin

Ett grovt knäckebröd till frukost är en bra start på dagen.

Tunt grahamsknäcke med fänkål & kummin

av linda andersson foto thomas hjertén
Fänkålsfrön och kummin sätter smak på knäcket med grahamsmjöl.

Ca 40 st

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk kummin
7 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Rör ner salt, sirap, fänkålsfrön, kummin, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 40 bitar. Kavla ut tunna kakor,
ca 2 mm i tjocklek. Kavla sista varvet med en krus­kavel. Kavla ut fyra bröd åt gången. Stansa
ut ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–7 min eller tills de fått lite färg. Låt dem svalna på plåten
utan bakduk.