Bittermandelolja och mandelmassa ger en god smak till bullarna.

Bittermandelolja och mandelmassa ger en god smak till bullarna.

Vaniljbullar med mandelmassa

Av Ann-charlotte fägerlind
Lyxiga bullar med mandelmassa och vanilj.

Ca 40 st

50 g jäst
250 g smör
5 dl mjölk
3 dl strösocker
3 tsk mald kardemumma
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
300 g mandelmassa
2 äggvitor
1 droppe bittermandelolja
1 droppe grön hushållsfärg, kan uteslutas

Vaniljfyllning
2 dl Marsánpulver, utan kokning
4 dl mjölk

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här
1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det svalna till 37 grader. Häll lite av smörmjölken över jästen. Rör om tills den har lösts upp. Häll sedan på resten av degvätskan.

2. Blanda i strösocker, kardemumma och salt till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl tills degen släpper från kanten på bunken. Spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i ca 30 min.

3. Mandelmassafyllning: Blanda allt i en matberedare till en slät massa.

4. Vaniljfyllning: Vispa samman Marsánpulver och mjölk och ställ in krämen i kylskåp.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med lite av mjölet som är kvar. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till
en rektangel.

6. Bred ut mandelmassa- och vaniljfyllningarna jämnt över rektanglarna. Rulla ihop dem från långsidan och skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.

7. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa under bakduk i 30 min.Sätt ugnen på 250 grader.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7 min. Låt dem svalna.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!