Klassiska franska bakverk tar bakvärlden med storm. Éclairer går att variera i oändlighet. Viktigt! Öppna inte ugnsluckan innan du tror att bakverken är färdiga, de sjunker ihop om de inte är färdiggräddade.

Recept: Vaniljéclairer med chokladglasyr

INGREDIENSER

15–20 st

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 50 + 5 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 120 g äggula (ca 6 st)
  • 40 g maizena majsstärkelse
  • 50 g smör
  • Pâte à choux-deg
  • 125 g vatten (ca 1 ½ dl)
  • 125 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
  • 1 krm salt
  • 1 ½ msk strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 150 g vetemjöl (ca 2 ¼ dl)
  • 250 g ägg (ca 5 st)

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vaniljkräm: Koka upp mjölk, 50 g strösocker och urskrapad vaniljstång med frön.
  2. Vispa äggulorna med resten av strösockret (5 g) och maizena luftigt. Tillsätt lite av den varma mjölken i blandningen och häll tillbaka allting i kastrullen. Låt koka upp under omrörning tills krämen har tjocknat.
  3. Sila krämen genom en finmaskig sil för att få bort ev äggrester. Rör ner smöret. Låt krämen svalna och fyll en spritspåse med den.
  4. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten, mjölk, salt, strösocker och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och sikta ner vetemjölet, rör kraftigt med en träslev.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är tjock, blank och släpper från kanterna. Lägg degen i en skål.
  6. Vispa ihop äggen i en skål och tillsätt lite i taget till degen. Vispa ordentligt med elvisp, varje gång du tillsatt ägg, på låg hastighet. Degen ska rinna långsamt.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse (försedd med rund tyll) med smeten. Spritsa ut längder på bakplåtspapperet, ca 12 cm långa. Dra spår med en gaffel över varje för att få en finare sprickbildning.
  8. Grädda éclairerna mitt i ugnen i 5 min, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda dem i ytterligare 15–25 min. De ska vara rejält gyllenbruna innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop så fort de kommer ut ur ugnen.
  9. Stick några hål i éclairernas kortsidor, t ex med en provsticka, för att släppa ut fukt. Låt dem svalna på ett galler.
  10. Chokladganache: Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra den från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen har smält.
  11. Gör tre små hål i undersidan av éclairen och spritsa in vaniljkräm. Doppa éclairernas ovansida i ganachen.
vaniljeclairer med chokladglasyr

Foto: THOMAS HJERTÉN

Vaniljéclairerna med chokladglasyr vilar på ett grytunderlägg från Åhléns.

NUVARANDE Vaniljéclairer med chokladglasyr
NÄSTA Peanut butter cake pops