Västerbottenspuffar

Små, försvinnande goda ostpuffar är perfekta att servera till glöggen.

Västerbottenspuffar

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Ostpuffarna är godast att servera nygräddade men smeten kan förberedas före glöggminglet.

Recept: Västerbottenspuffar

INGREDIENSER

Ca 35 st

  • 1 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl majsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 100 g Västerbottensost, riven

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sjud vatten och smör i en kastrull. Rör ner majsmjöl och salt och vispa tills det släpper kastrullens kanter och bildar en degklump.
  2. Lägg degen i en matberedare med knivar. Tillsätt äggen, ett i taget, med maskinen i gång. Kör till en slät fast smet. Rör ner Västerbottensosten.
  3. Fyll en sprits­påse med smeten. Spritsa ut bollar på en plåt med bakplåts­papper. Du kan också klicka ut bollarna med en sked.
  4. Grädda ostpuffarna mitt i ugnen i 8–10 min eller tills de får fin färg.