Grundrecept på vetedeg. Bullar är så mycket mer än de klassiska kanelsnurrorna. Bulla upp till kalas med en klassiker som kan varieras i oändlighet.

Recept: Grundrecept vetedeg

INGREDIENSER

  • 3 dl mjölk
  • 1 msk mald kardemumma
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm mjölken till 37 grader och tillsätt kardemumman. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt strösocker, salt, smör och ägg.
  2. Häll i vetemjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i maskin.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 45–60 min.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till valda bullar.

Tips! En vetedeg behöver knådas ordentligt så att glutentrådarna blir starka. Det gör att bullarna jäser bättre och får en hög volym under gräddningen.

Vetedeg grundrecept

Foto: KARIN JOHANSSON

”Hemligheten med saftiga bullar är att arbeta degen ordentligt, låta den vila och ge den massor med kärlek och smör” – Roy Fares

Glutenfri vetedeg

När du ska baka med glutenfritt mjöl är det viktigaste att försöka tänka bort det gamla sättet att baka. Är man van vid att hantera en vetedeg så är det lätt att man börjar tillsätta mer mjöl till en glutenfri deg eftersom den är mycket lösare innan jäsning och gräddning. Men degen ska vara kladdig.

NUVARANDE Grundrecept på vetedeg
NÄSTA Morotscupcakes med vaniljfrosting