Läcker trevåningstårta som räcker till hela släkten.

Läcker trevåningstårta som räcker till hela släkten.

Vintertårta med kokos

Av Eva Smultrongård & Hanna Eriksson foto Lina Östling
Duka upp med maffig vintertårta med kokos i rött och snövitt. Mer jul än så blir det inte.

Ca 25 bitar

Fyll gärna bottnarna dagen innan servering så att de
kan dra till sig lite. Toppingen lägger du på samma dag som tårtan ska serveras.

4 ägg
9 dl strösocker
4 ½ dl mjölk
300 g smör, smält
9 dl vetemjöl
4 ½ tsk bakpulver
3 msk kakao
3 msk vaniljsocker

Vaniljkräm
4 msk marsanpulver, kokbar
5 dl mjölk
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Hallonfyllning
500 g hallon, färska eller tinade
1 msk strösocker
ev 3 msk hallonlikör eller banan-likör

Topping
3 dl crème fraiche
1 ½ dl strösocker
3 dl riven kokos
3 dl vispgrädde
2 tsk kokosessens

Garnering
ev minitryfflar (se recept nedan)
ev granatäppelkärnor
ev röda rosor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig värme. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

2. Häll ner mjölken i smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggblandningen. Tillsätt smör- och mjölkblandningen.

3. Häll smeten i tre formar, 10, 18 och 24 cm i diameter. Försök att placera ut formarna så att alla får plats på samma galler (om du inte har varmluftsugn, då kan de stå på olika nivåer). Grädda bottnarna längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt bottnarna svalna.

4. Jämna till bottnarna, speciellt ovansidan som kan bli lite ojämn. Ett tips kan vara att vända på bottnarna så att nedsidan blir uppsida.

5. Vaniljkräm: Blanda marsanpulver, mjölk och socker och koka krämen enligt anvisningarna på paketet. Låt krämen svalna. Vispa grädden hårt och blanda ner den i vaniljkrämen.

6. Hallonfyllning: Mosa hallonen och blanda dem med sockret. Tillsätt eventuellt någon likör.

7. Topping: Blanda ihop crème fraiche, socker och kokos och låt blandningen svälla i kylen i ca 30 min. Vispa grädden och blanda ner den och essensen i kokosblandningen.

8. Montering: Dela varje botten i tre delar, du har nu totalt nio bottnar. Lägg en av de tre stora bottnarna på ett tårtfat och bred på marsankrämen, lägg på en botten. I nästa lager breder du på hallonblandningen. Fortsätt så tills du lagt på alla bottnar.

9. Täck den fyllda tårtan med topping och garnera med minitryfflar, röda rosor eller granatäppelkärnor.

MINITRYFFLAR
18 stora eller 70 små

25 g smör, rumsvarmt
¾ dl vispgrädde
250 g vit choklad, grovhackad
30 ml röd hushållsfärg (1 flaska)

Gör så här
1. Smält smöret och grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör tills den har smält.

2. Tillsätt hushållsfärgen, smeten ska bli ordentligt röd.

3. Häll smeten i en form, ca 10 x 15 cm, klädd med plastfolie. Ställ in formen i kylen i minst 2 tim.

4. Lyft ur plasten med tryffelsmeten ur formen och skär små fyrkanter, ca 2 x 2 cm. Rulla dem till jämna kulor.