Vit choklad och champagne funkar jättefint ihop.

Vit choklad och champagne funkar jättefint ihop.

Vit chokladglass med champagnesabayonne

Av Elisabeth Johansson Foto Roger Olsson
Elegant efterrätt med smak av champagne.

Recept: Vit chokladglass med champagnesabayonne

INGREDIENSER

4 port

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 1 ägg

Champagnesabayonne

  • 3 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 1 dl champagne eller mousserande vin

Jordgubbar på spett

  • ca 75 g vit choklad
  • 8–10 jordgubbar
  • frystorkade jordgubbar eller hallon
  • 4 träspett

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa grädden lätt. Hacka och smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron, rör om då och då så att inte chokladen bränns. Blir det för varmt så är det lätt att den vita chokladen blir grynig.
  2. Rör hastigt i ägget och grädden. Häll upp smeten i portionsskålar och ställ in i frysen i minst 4 tim.
  3. Sabayonne: Vispa äggulor, socker och champagne till ett skum i en rostfri bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa kraftigt tills det tjocknar. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills sabayonnen är kall.
  4. Jordgubbsspett: Hacka och smält chokladen. Dela stora jordgubbar. Doppa några av jordgubbarna i chokladen, strö över frystorkade jordgubbar eller hallon och trä alla jordgubbar på spetten.
  5. Servering: Sätt spetten i glasen med glassen och häll på sabayonne­sås. Servera såsen som blir över i en skål bredvid. Garnera med smulor av frystorkade jordgubbar eller hallon.