Vit choklad och champagne funkar jättefint ihop.

Vit choklad och champagne funkar jättefint ihop.

Vit chokladglass med champagnesabayonne

Av Elisabeth Johansson Foto Roger Olsson
Elegant efterrätt med smak av champagne.

4 port

2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 ägg

Champagnesabayonne
3 äggulor
¾ dl strösocker
1 dl champagne eller mousserande vin

Jordgubbar på spett
ca 75 g vit choklad
8–10 jordgubbar
frystorkade jordgubbar eller hallon
4 träspett

Gör så här
1. Vispa grädden lätt. Hacka och smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron, rör om då och då så att inte chokladen bränns. Blir det för varmt så är det lätt att den vita chokladen blir grynig.

2. Rör hastigt i ägget och grädden. Häll upp smeten i portionsskålar och ställ in i frysen i minst 4 tim.

3. Sabayonne: Vispa äggulor, socker och champagne till ett skum i en rostfri bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa kraftigt tills det tjocknar. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills sabayonnen är kall.

4. Jordgubbsspett: Hacka och smält chokladen. Dela stora jordgubbar. Doppa några av jordgubbarna i chokladen, strö över frystorkade jordgubbar eller hallon och trä alla jordgubbar på spetten.

5. Servering: Sätt spetten i glasen med glassen och häll på sabayonne­sås. Servera såsen som blir över i en skål bredvid. Garnera med smulor av frystorkade jordgubbar eller hallon.