Festliga minilimpor med vitlökssmak och flingsalt.

Festliga minilimpor med vitlökssmak och flingsalt.

Vitlökslimpor i miniformat 

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Läckra vitlöksdoftande bröd blir lagom stora i en form för minilimpor.

8 st

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
1 ½ msk rapsolja
7–8 dl vetemjöl

Garnering
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk rapsolja
flingsalt

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma bitarna till små limpor och lägg dem i en form för mini­limpor. Brödgroparna har måttet 7,5 x 5,5 x 3 cm.

3. Snitta limporna med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pressa vitlöksklyftan och blanda den med oljan. Pensla bröden med oljan och strö över flingsalt.

5. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

Etiketter: vitlök, minilimpor