Vörtlimpa

Portern i degen gör brödet juligt och gott.

Vörtlimpa

av linda andersson Foto Roger Olsson
En lättbakat vörtlimpa som inte behöver jäsa.

1 st

5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
¾ dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl)
2 dl filmjölk 1 dl russin

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen.

2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga i ett par timmar innan du skär det i skivor.

 
Vi rekommenderar att röra ihop degen med den här träsleven från Kökets favoriter.