Vörtlimpa

Portern i degen gör brödet juligt och gott.

Vörtlimpa

av linda andersson Foto Roger Olsson
En lättbakad vörtlimpa som inte behöver jäsa.

Recept: Vörtlimpa

INGREDIENSER

1 st vörtlimpa

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ¾ dl rågkross
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 ½ tsk mald kardemumma
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 dl porter (mörkt öl)
  • 2 dl filmjölk 1 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen.
  2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda limpan längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga i ett par timmar innan du skär det i skivor.

Vi rekommenderar att röra ihop degen med den här träsleven från Kökets favoriter.