Ljus och mörk sockerkakssmet varvat i flera lager bildar läckra ränder.

Ljus och mörk sockerkakssmet varvat i flera lager bildar läckra ränder.

Zebrakaka

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Häftig sockerkaka med zebraränder inuti.

Ca 12 bitar

4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl mjölk
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl

Till mörka smeten
3 msk kakao

Till ljusa smeten
3 msk vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Tillsätt mjölk, smör, vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Vispa  ihop allt till en slät smet.

4. Häll över 5–6 dl smet i en annan skål och vispa ner kakaon i den.

5. Tillsätt mjöl i den ljusa smeten så att den får samma konsistens som den med kakao.

6. Häll ca ½ dl ljus smet i mitten på den smorda formen.

7. Häll sedan på ca ½ dl av den mörka smeten i mitten på den vita smeten i formen. Då flyter den vita smeten ut mot kanterna. Fortsätt att varva den vita och bruna smeten genom att hela tiden hälla en ny liten klick smet i mitten. Försök att avsluta med den vita smeten.

8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45–55 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.