Berlin är ett hett resmål för alla som är sugna på storstadssemester. Vare sig du är ­intresserad av kaffe, kakor, choklad eller inköp av fina ­bakredskap är staden ett riktigt mecka. Hembakat guidar dig till topp 10!

HEMBAKATS BERLIN-GUIDE

Ziet für Brot

Ziet für Brot är ett enkelt men modernt bageri och kafé i centrala Berlin.

1. Zeit für Brot är ett kafé och bageri som förenar ekologiskt tänk, modern inredning, fantastiskt bröd och underbara bakverk samt dessutom gör en social insats genom att skänka bröd till hemlösa. Smaka på deras bauernlaib och pain artisan eller njut av ett schokobrötchen. HITTA HIT:  Alte Schönhauser Straße 4.

Enkel och stilren design hos Home by ASA.

Enkel och stilren design hos Home by ASA.

2. Home by ASA har allt för kök och matsal. Bara suffléformarna tar upp en egen hylla! Här finns också skålar, mjölk-kannor, bestick, underlägg… HITTA HIT: Kollwitzstraße 28.

Ekologiskt bröd på Soluna Brot und Öl.

Ekologiskt bröd på Soluna Brot und Öl.

3. Med över trettio sorters ekologiskt bröd är Soluna Brot und Öl vida omtalat. Det finns personer som vägrar äta annat bröd och låter bageriet skeppa över en last, var i världen de än befinner sig. Det har gjorts dokumentärer om brödet, skrivits miltals av spaltmeter och bageriet har hyllats i ett otal bloggar. Man kommer inte hit för att sitta och mysa, även om det finns några bord som trängs med bakugnen och travar med ved, man kommer hit för att köpa signaturbrödet rundling, eller någon av de andra favoriterna. HITTA HIT: Gneisenaustraße 58.

Barcomi's kafferosteri och kafé är populärt hos lokalbefolkningen.

Barcomi’s kafferosteri och kafé är populärt hos lokalbefolkningen.

4. Njut av ganachetårta, chokladespressocheesecake, pecannötspaj, smörgåsar, sallader, egenrostat kaffe… Som grädde på moset kan du inta det på en av stadens charmigaste innergårdar – vilket gör Barcomi’s Café & Kaffeerösterei till ett måste. HITTA HIT: Bergmannstraße 21.

 

Glass av högsta kvalitet, enligt tidningen Feinschmecker.

Glass av högsta kvalitet, enligt tidningen Feinschmecker.

5. Hos Eismanufaktur erbjuds det visserligen inte bakverk, men så ljuvligt god glass att det vore brottsligt att hemlighålla denna pärla! Glassen är gjord på rena råvaror och lite mindre socker än gängse. De tillverkar nya smaker varje vecka, som het chilichokladglass. HITTA HIT: Weserstraße 6.

Butlers varuhus är fullproppade med allt för hemmet.

Butlers varuhus är fullproppade med allt för hemmet.

6. Butlers är en kedja med butiker fullspäckade med möbler, handdukar, tavlor och allt annat för hemmet. Här ryms också en hel del fina saker för köket, som handdukar, köksbord, glasburkar, vispar, tårtfat, klubbor, kakor och marmelader. Kedjan finns över hela Tyskland (och i andra länder i Europa) med en handfull butiker i just Berlin. HITTA HIT: Friedrichstraße 148.

KaDeWe är Europas största varuhus med bland annat en 7 000 kvm stor matavdelning.

KaDeWe är Europas största varuhus med bland annat en 7 000 kvm stor matavdelning.

7. Det vackra varuhuset KaDeWe öppnade 1907 och är defintivt en av stadens mest välbesökta platser. Restaurangen och kaféerna bjuder på bra mat och dryck, men framför allt är det matavdelningen som lockar. Här finns roliga muffinsformar, fin choklad i mängder, spritsar och allt annat man behöver för bakning. Självklart ska man inte heller missa avdelningen med köksprylar! HITTA HIT: Tauentzienstraße 21–24.

På Kochtail kan man bland annat köpa arkitektoniska sevärtheter i form kakformar från Phil Goods.

På Kochtail kan man bland annat köpa arkitektoniska sevärdheter i form av kakformar från Phil Goods.

8. Kochtail är en av de absolut roligaste köksprylsbutikerna i Europa! Man kan även handla på nätet om man inte kommer i väg till Berlin ögonaböj. Vad sägs om en citronpress med Merkel? Eller en kakform med mönster av Berlins radiotorn eller någon av de andra ståtliga byggnaderna? Monsterpops-silikonformar, kakformar för den som vill baka trädgårdstomtar och vanliga skålar och formar och ja, faktiskt allt du kan behöva i köket. HITTA HIT: Invalidenstrasse 150.

Bullys Bakery är ett coolt ställe i hippa kvarter.

Bullys Bakery är ett coolt ställe i hippa kvarter.

9. Det är inte det flottaste området, men väl ett av de absolut hippaste. Kreuzkölln har ett av de ställen dit stadens invånare gärna vallfärdar, Bullys Bakery. Förutom att ha stadens godaste croissanter har de också en flammkuchen to die for. Det är en variant av pizza, men gjord på ett mycket tunt bröd toppat med till exempel smakrik ost och päron. Paxa ett av de få borden eller köp med dig bröd hem. HITTA HIT: Friedelstrasse 7.

Bullar och bakelser i pastellsymfoni.

Bullar och bakelser i pastellsymfoni.

10. Vilka sötsaker och snacks! Att stiga in på Café Grün-Ohr känns som att kliva in i en barnbok. Roliga cupcakes, sötade popcorn, godis, choklad… En sann dröm för alla barn och med barns smaklökar. Här finns också en rad toppings och andra förträffliga utsmyckningar till dina egna bakverk. HITTA HIT: Rosenthaler straße 32.

MER INSPIRATION

Ska du resa till New York? Kolla in vår bakguide till Manhattan här!

Stor guide till Österlens bästa kaféer & butiker