Låt vackra och ätbara blommor piffa upp dina bakverk.

Det finns många blommor som är ätbara och som blir vackra dekorationer på dina sommarbakverk. Vissa bidrar med extra smak, andra mest med flärd.

Malva

MALVA Det finns många olika sorters malvor och alla går att äta. Både blommor och blad piffar upp tårtor och sallader med sina vackra färger.
Smak: Inte så mycket.

Pensé
PENSÈ Penséen är nära besläktad med violen och den blir utsökt vacker kanderad på tårtor och muffins, men också läcker som garnering i salladen.
Smak: Mild viol med en gräston.

Löktrav
LÖKTRAV Detta vanliga ogräs är en mycket användbar kryddväxt. Det är i första hand bladen som används och de fungerar bäst i kalla rätter då smaken försvinner vid upphettning. Smak: Mild vitlök och senap.

Gurkört
GURKÖRT Både blommor och blad kan ätas, men håriga och vassa blad bör hackas fint. Blommorna är läckra att strössla sommarens desserter med. Ät den med måtta!
Smak: Mild gurka.

Gul-daglilja
GUL DAGLILJA Denna vanliga trädgårdsväxts kronblad blir vackra på tallrikar eller serveringsfat medan knopparna blir utsökta stekta i lite smör.
Smak: Milt blommig.

Doftpelargoner
DOFTPELARGONER Det finns många olika sorters doftpelargoner som alla luktar och smakar olika. Använd bladen till sallader, geléer eller i sockerkakan. Smak: Finns allt från Coca-Cola till hasselnöt. Recept: Baka en underbart god kaka och dekorera med Mårbackapelargoner. Recept hittar du här

Ros
ROS Rosenblad är användbara till mycket: kandera dem, koka sylt och marmelad på dem eller gör eget rosenvatten som smaksättning i bakverk. Smak: Smakar som de doftar. Recept: Baka urmumsiga Rosenmuffins. Recept hittar du här

Lavendel
LAVENDEL En kryddväxt nära besläktad med rosmarin, salvia och timjan. Blommorna plockas och används färska, torkade eller kanderade. Smak: Blommig. För mycket blommor ger parfymig smak. Recept: Baka knapriga och goda lavendelskorpor. Recept hittar du här

Syren
SYREN Underbart vackra att kandera men används med fördel till saft och sorbet. Men passa på – syrenen blommar bara en kort tid. Smak: Både syrlig och blommig.
Recept: Baka söta havre- och kokoskakor med färsk syren. Recept hittar du här

Indiankrasse
INDIANKRASSE Blommor, blad och frön är användbara. Blommorna bidrar med vacker färg och bladen med C-vitamin. Fröerna kan användas som kapris.
Smak: Mild gurka.

Rödklöver
RÖDKLÖVER Torkade blommor ger ett smakrikt te och kan malas till mjöl enligt gammal svensk tradition. Färska blommor och blad kan med fördel användas i en sallad. Smak: En aning nötig.

Ringblomma
RINGBLOMMA Går utmärkt att använda i soppor och kakor för att få en saffranslik färg och kan faktiskt användas som ersättning för den dyra kryddan.
Smak: Nya kronblad smakar bäst, lite kryddigt.

Maskros
MASKROS Späda maskrosblad kan  användas i till exempel sallader. Du kan också göra te eller koka vin av blomman.Den torkade roten kan rostas och malas till kaffesurrogat. Smak: Jordig, lite nötig och aningen bitter (ungefär som endiver). Recept: Massor med goda recept kommer i nummer 4 2015.