Att baka glutenfritt är inte svårare än traditionell bakning men något annorlunda.

Att baka glutenfritt är inte svårare än traditionell bakning men något annorlunda. Degen ska vara lösare och man behöver vara noggrannare med måtten.

Så här lyckas du med glutenfri bakning

GLUTENFRI DEG = LÖSARE DEG

En glutenfri deg är lösare än en vanlig deg. Om degen är stabbig och hård blir brödet torrt och kompakt efter gräddningen. Mjöla händerna och var lätt på handen när du hanterar degen. Den kan spritsas ut om man ska göra frallor eller runda bullar.

JÄSNINGEN ÄR VIKTIG

En glutenfri deg bakad med jäst måste jäsa och växa ordentligt före gräddningen. Det beror på att det inte finns några glutentrådar i mjölet som hjälper till med en kraftig resning under gräddningen.

ERSÄTTARE FÖR GLUTEN

Fiberhusk och pofibrer är två ingredienser som kan ersätta gluten för att degen eller smeten ska få bra volym under gräddningen och ge luftiga och saftiga bakverk.

BLANDA ORDENTLIGT

En glutenfri deg bakad med jäst behöver bearbetas och blandas ihop ordentligt, gärna med en elvisp eller bakmaskin. Men den behöver inte knådas i flera minuter som en deg innehållande gluten eftersom det inte finns några glutentrådar att stärka.

LÄNGRE GRÄDDNING

Glutenfria bakverk har ofta lite längre gräddningstid än traditionella bakverk på grund av att de glutenfria mjölerna har andra egenskaper.

BLANDA SNABBT

Bakpulverbröd och kaksmetar behöver bara vispas eller röras ihop snabbt till en slät smet.

MÄT NOGA

Glutenfritt mjöl packas lätt ihop i förpackningen vilket gör att du måste vara noga när du mäter upp det så att det inte överdoseras. Använd gärna en digital våg för exakt mängd.

LÅT BRÖDET KALLNA

Vänta med att skära upp det nygräddade brödet tills det kallnat annars kan det upplevas degigt i mitten.

Glutenintolerans – sant och falskt om celiaki:

Läs gärna vår artikel om glutenintolerans där vi går igenom vad som är sant & falskt om celiaki.