Grattis Marie Skogström, vinnaren av Dessertmästarna. Efter otaliga dessertutmaningar var det slutligen den talangfulla och självsäkra Marie Skogström som blev Sveriges första dessertmästare.

Grattis Marie Skogström, vinnaren av Dessertmästarna.

Grattis Marie! Du är Sveriges första dessertmästare, hur känns det?
– Det är knappt så att jag kan ta in det men det känns roligt. Och skönt att det är över. Det ska bli superkul att se vad som händer efter det här, vad det kan leda till. Men det har varit en fantastisk höst och en jätterolig utmaning.

Varför var det du som vann?
– För att jag var bäst, säger Marie och skrattar. Det var nog för att jag höll en ganska hög nivå under alla tävlingar förutom någon enstaka dipp. Och jag har bra tävlingsnerver och höga smaker på mina grejer. Jag gör goa grejer.

Du verkar vara en tävlingsmänniska, kommer du att ställa upp i något liknande igen?
– Det vet man inte, det gör jag säkert. Jag har varit med i mattävlingar tidigare så om jag hittar någon rolig utmaning kommer jag definitivt att göra det.

Hur tänkte du kring dina finaldesserter?
– I första utmaningen var det två chokladpraliner som skulle göras och då gick bara två vidare till duellen. Den värsta pressen var i den stunden, går man inte vidare där så blir man ju bara trea. Duellen var en tuff utmaning på kort tid. Men jag kände att jag ville visa min bredd. Jag utgick från vad jag själv gillar och hur jag hade velat ha en meny om jag skulle gå till en restaurang.

Ni fick ha en assistent i duellen, hur tänkte du när du valde din?
– Vi fick reda på det precis innan vi började. Jag valde Josefine Baummann eftersom hon är en superduktig konditor och vi tänker ganska lika. Jag visste att hon inte skulle göra något utan att kolla med mig. Och hon är väldigt duktig på dekor.

Vad tyckte du om de andras insatser?
– De har varit jätteduktiga. Jag kände ingen av dem innan men vi var ett jättehärligt gäng. Alla kom bra överens och jag tyckte bra om allihop.

Hur var det att tävla i TV?
– Till en början var det ovant men efter två tävlingar så tänker man knappt på kamerorna.  Då går man bara in och fokuserar på sin grej. De är bara några som går omkring där, man tänker inte på att det är TV.

Du verkade vara ganska kaxig i programmet, var det en taktik från din sida?
– När vi intervjuades så var det många frågor som handlade om vad jag tyckte om de andra deltagarna. De valde att lyfta fram just det i TV. Det är klart att jag framställs som kaxig. Men jag är målmedveten och vet vad jag vill. Så det är en vinkling och det köper jag rätt av, låt dem göra det. Men jag är rätt ödmjuk också.

Vem är din favorit i juryn?
– Vi umgicks inte så mycket med dem men Magnus Johanson har alltid varit en förebild, ända sedan jag började jobba med desserter. Han är väldigt duktig. Men de andra är också helsköna och duktiga så det är svårt att välja en favorit.