Äntligen får vi känna doften av julens alla goda kryddor! Här får du veta allt om vad kryddburkarna innehåller och vad kryddorna används till.

Äntligen får vi känna doften av julens alla goda kryddor! Här får du veta allt om vad kryddburkarna innehåller och vad kryddorna används till.

Anis
Anis är en ört med en smak som påminner om lakrits. Den används ofta som krydda i julbröd och brännvin samt ingår i den färdiga blandningen brödkryddor som är vanligt förekommande i kryddhyllan. Den kommer ursprungligen från trakterna kring Medelhavet, men odlas nu och växer vilt i södra och mellersta Sverige.

Brödkryddor
Brödkryddor kallas en färdig blandning som traditionellt består av anis, fänkål och kummin. Även pommeransskal och spiskummin ingår ibland. Kryddan förhöjer smaken på hembakat bröd.

Glöggkryddor
Glöggkryddor blandas med rött med rödvin och snabbt och enkelt har du gjort din egen julglögg. Kryddan innehåller torkade och malda russin, pomeransskal, ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor.

Läcker glöggfudge till julens fikastunder.
Bjud på julig glöggfudge

Ingefära
Ingefära är en asiatisk ört med en pepprig, lite söt smak. Kryddan odlas i Asien och är en av ingredienserna i exempelvis peppar­kakor och glögg.

Kanel
Kanel är en vanlig krydda i Sverige och består av barken från kanelträdet. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Kryddan smakar inget i munnen utan det är doften som känns igen. Prova genom att hålla igen näsan och lägga lite kanel på tungan. Den används bland annat i kakor, äppelrätter, curryblandningar, garam masala och på gröt.

Cupcakes med julkryddor, härlig frosting och en pepparkaka på toppen.
Läckra cupcakes med kanel

Kardemumma
Kardemumma är en aromatisk krydda som härstammar från Indien där den används flitigt i maten. I Sverige är den vanligast mald i kakor, bullar och efterrätter och som en av kryddorna i glögg.

Kryddnejlika
Kryddnejlika, även kallad nejlika, består av torkade blomknoppar med en söt och mycket genomträngande, distinkt smak. Kryddan används ofta i indiska och nordafrikanska kryddblandningar och är även populär i Kina. Hos oss används den främst i glögg, vörtbröd, julkakor och som dekoration på apelsiner runt jul.

Kryddpeppar
Kryddpeppar växer i Västindien och Syd- och Centralamerika. Utanför dessa regioner är den ganska ovanlig förutom i Storbritannien och här i Skandinavien där den används som smaksättare i peppar­kakor, glögg, bröd, sillinläggningar och i diverse maträtter.

Kummin
Kummin har en nötig, lakritsaktig arom och ska inte förväxlas med spiskummin som har en helt annan smak och används i matlagning. Kummin tillhör persiljefamiljen och är en vanlig smaksättare i kex, bröd och brännvin. Smaken är intensiv så man bör krydda sparsamt. Växten odlas och växer vilt i Sverige.

Pepparkakskryddor
Pepparkakskryddor kallas en färdig kryddblandning som innehåller kanel, ingefära, nejlikor, och kardemumma.

Pepparkaksbonder
Pepparkaksbönder – en julig bondkaka

Pomeransskal
Pomeransskal är det rivna skalet från en apelsinliknande citrusfrukt. Frukten är bitter och syrlig i smaken och inte god att äta som den är. Skalen torkas och används hela eller malda som krydda i bröd, glögg, gelé, marmelad, likör och i drinkar.

Saffran
Saffran kommer från de röda stängerna i saffranskrokusen och är en av världens dyraste krydda. Den är smakrik och ger en härlig gul färg. Den används i bullar, bröd, paella, fisksoppa, kycklinggryta med mera.

Saffranspannkaka
Gotländsk saffranspannkaka

Stjärnanis
Stjärnanis är frukten från ett ständigt grönt magnoliaträd med gulvita små blommor som utvecklas till centimeterstora stjärnformiga, hårda frukter som skördas och soltorkas. De har en stark smak och doftar lakrits. Den används som smaksättare i julkakor, vörtbröd och alkoholhaltiga drycker.

Vörmix
Vörtmix är baserad på malt och kryddor som nejlika, pomeransskal, anis, fänkål, citronsyra och kardemumma. Malt är säd, oftast korn, som fuktats med vatten och fått gro. Vört är en vattenlösning av maltbeståndsdelar. Stärkelsen i malten omvandlas till maltsocker som ger brödet den söta, aromatiska smaken och mörka färgen. Förr i tiden smaksattes bröd med vört från traktens bryggeri, men i dag använder många i stället den färdiga kryddblandningen. Den används ofta i kavring och i olika varianter av vörtbröd.