I höstas vann Alexandra Larsson Hela Sverige bakar och nu har hon gett ut en egen bakbok.

I höstas vann Alexandra Larsson Hela Sverige bakar och nu har hon gett ut en egen bakbok.

Grattis! Hur känns det att vara Sveriges bästa hemmabagare?
– Tack! Att ha vunnit Hela Sverige bakar är en enorm lycka och ett bevis på att det jag bakar faller juryn i smaken, även tekniskt. Jag är superglad!

Varför vann du?
–  Jag tror att jag hittade rätt fokus och rätt inställning. En positiv inställning. Det var det och lite jädrar anamma som gjorde att jag kunde ta mig hela vägen.

Varför valde du att söka till programmet?
– Valde och valde, jag blev snarare tvingad, haha. Efter mycket påtryckningar från nära och kära skickade jag till slut in min ansökan, något jag inte ångrar ett dugg, oavsett hur det hade gått. Det har varit jätteroligt hela vägen.

Har det varit svårt att hålla vinsten hemlig?
– Jag trodde faktiskt att det skulle vara jobbigare än vad det har varit. En stor me­dalj till barnen som lyckats bevara denna hemlighet.

Vad gjorde du när finalavsnittet sändes?
– Vi satt hemma i vårt nybyggda hus med släkt och vänner, några medvetna om vins­ten, andra inte. Champagnen låg på kylning och ett bord med allt från bröd till bakverk var uppdukat.

Hur var det att tävla under tidspress?
– Jag har aldrig tidigare tagit tid när jag bakar, vilket jag inte tror att någon egentligen gör, men det handlade mest om att anpassa utmaningen efter tiden och ens kunskap.

Hur valde du ut recepten till din bakbok?
– Kapitlen lyfter fram delar av livet, med recept som har med mig att göra på något sätt och som jag hoppas kan inspirera många där ute.

Hur tänkte du när det gäller bokens utseende?
– Att få stajla och presentera sitt bakverk är halva nöjet tycker jag, så jag har gått på den känsla jag själv tycker om i bilder. Tillsammans med min sambo Niki, som fotograferat till boken, och bokförlaget har jag skapat denna bok som jag med stolthet kan stå bakom.

Vad hoppas du att vinsten ska leda till?
– Jag hoppas att jag kan ta bakningen till en ny nivå och dela med mig ännu mer av den. Efter boken har matstylist blivit något som poppat upp i mitt huvud, en foodtruck ligger också långt upp på önskelistan. Ett ”Plura light” i TV med mer bakning och aningen mindre alkohol hade varit något! Ja, som ni hör så är drömmarna stora, men drömmar ska man ha, det har min pappa alltid sagt.

Finns det några likheter mellan att baka och att ta bort tatueringar?
– Det kan lukta bränt. Haha! Nej, men att få jobba med händerna och se att det blir ett resultat är väl likheten.

Vad bakar du helst?
– Jag är nog en allätare när det gäller bakning, det beror på humör och sug, är jag mer kreativ någon dag kan jag slänga ihop en dekorativ dessert. Vill jag stå lite längre i köket står bullar och bröd högst upp på listan. Kladdkaka tycker jag också är syndigt gott.