Johanna Karlsson var spökbagare åt Leila Lindholm.

Johanna Karlsson var spökbagare åt Leila Lindholm och hjälpte författaren med en bakbok och TV-program samt praktiserade i provköket hos en mattidning. Ett CV som många baknördar bara drömmer om.
– Jag har haft lite tur, säger hon.

När Hembakat kommer på besök hemma hos Johanna Karlsson doftar det underbart redan i hallen. Hon har bakat till oss och dukat upp med godsaker på köksbordet. Där står ett vackert tvåvåningsfat med syltkakor, en tallrik med chokladkakor med lakritskolagömma och en härlig äppelkaka med vaniljsås. Doften av hembakat och synen av de läckra bakverken gör att det vattnas i munnen.

Johanna älskar verkligen att baka och intresset började redan i treårsåldern.
– Mamma släppte in mig i köket redan som barn för hon var lika tokig i bakning då som jag är nu.
Men engagemanget kickade i gång ordentlig i tonåren när hon hade hemkunskap i skolan och fick börja baka och laga mat på egen hand. Hon älskade det och började laborera hemma i det egna köket efter skolan. Ofta hade hon middagen klar när hennes föräldrar kom hem från jobbet.
– Mamma litade på att jag klarade av att stänga av ugnen och spisen trots att jag var ung och jag fick fria händer att köpa det jag behövde för att kunna experimentera i köket. Det har aldrig funnits några begränsningar för mig, det är nog därför jag alltid tyckt att det varit så roligt.
Efter gymnasiet gick Johanna en utbildning till restaurangchef, men kände att det inte lockade henne att jobba på restaurang så hon formade i stället sin utbildning åt kaféhållet. När alla skrev C-uppsatsen gjorde Johanna ett mer praktiskt forskningsarbete om glutenfri bakning.
– Jag bakade mig igenom min C-uppsats tillsammans med en klasskompis. Det var ingen som någonsin gjort det tidigare, men vi lyckades bli godkända trots att det var många som inte trodde att vi skulle lyckas.

När det var dags för slutpraktiken sökte hon sig till tidningen Allt om mats provkök.
– Det var jättehäftigt. Jag fick direkt ett eget rum, dator och egna uppdrag. Det kunde till exempel vara att ta fram fem brödrecept, baka efter dem och presentera resultatet för redaktionen. Sedan fotograferades bröden och publicerades i tidningen, säger Johanna.
Det var någonstans där hon kände att det var detta hon ville syssla med och efter utbildningen fick hon en idé och kontaktade Leila Lindholm.
– Jag är en rätt driven person och inte rädd för att söka de jobb jag vill ha och jag tänkte att Leila kanske behövde en assistent. Jag mejlade henne och fick komma på intervju och vi klickade direkt.

Vad fick du göra när du arbetade åt Leila?
– Mitt jobb var att utveckla idéer, komma med tips och lösningar, baka, smaka och utveckla Leilas recept. När jag började hos henne startade vi med att göra hennes andra bakbok, One more slice, som jag hjälpt till med, från pärm till pärm.
Boken fotograferades i Italien och Johanna fick följa med på resan och figurerar på flera av bilderna i boken.
Leila spelade även in ett antal TV-program under perioden Johanna var anställd hos henne. Hon fick då agera spökbagare i programmen.
– Jag bakade dubbletter av alla bakverk i förväg så att Leila snabbt kunde ta fram färdiga bakverk under inspelningarna.
Johanna fick väldigt mycket uppskattning för sina insatser av sin chef.
– Leila brukade kalla mig för ”sin klippa”, säger hon.
Men efter ett och ett halvt års anställning kände hon att det var dags att göra något annat.
– Jag kände att jag inte ville vara någons assistent resten av livet och lönen var heller inte den bästa så jag kunde inte stanna av ekonomiska skäl. Jag var redo att gå vidare och sa upp mig, men jag lärde mig otroligt mycket hos henne, säger Johanna.

Det var inga svårigheter för Johanna att hitta ett nytt jobb. Hon promenerade ofta förbi en liten chokladbutik med tillhörande pralintillverkning på Lidingö där hon bodde. Av nyfikenhet knackade hon på dörren och frågade om de behövde en konditor. Med sitt imponerande CV fick hon jobb direkt, trots att hon egentligen inte hade någon erfarenhet av choklad. Där jobbade hon i tre år och sedan gick flytten till Linköping för att hennes kille Daniel, som spelar fotboll i allsvenskan, bytte klubb. De trivs bra och bor i en ljus och rymlig trerumslägenhet sedan ett halvår.
– Tyvärr är arbetsmöjligheterna inte alls likadana här som i Stockholm. Här finns inte riktigt de jobb som jag drömmer om. Det kryllar inte av jobb som kock eller konditor i ett provkök, men jag är nöjd så länge jag får baka, säger Johanna.
Men hon är långt ifrån arbetslös i sin nya stad. Hon jobbar halvtid på ett litet kafferi som ligger i närheten av lägenheten där hon bor.
– Det är nästan som att baka hemma fast jag är på jobbet. Jag gör lagom stora satser, inte som på ett bageri där man kanske får baka 400 bullar åt gången, samma procedur varje dag. Jag får fria händer och kan även baka efter mina egna recept, säger Johanna.
I arbetsuppgifterna ingår också att stå i kassan, förbereda lunch, göra kaffe, diska och serva gästerna och det trivs hon med.
– Jag är en rastlös person och behöver variation. Jag tröttnar om jag gör samma sak hela tiden.

Samma dag som Johanna och Daniel var och tittade på lägenheten i Linköping fick hon ett telefonsamtal från ett åländskt mejeri. De frågade om hon var intresserad av att utveckla och ta fram bak- och matrecept åt dem. Ett perfekt jobberbjudande med tanke på flytten.
– Jag kommer själv från Åland och har använt mejeriets produkter i hela mitt liv så det känns jättekul. Tanken är att jag ska ta fram två recept i veckan till dem.

Vad är det som är så kul med att baka?
– Eftersom jag vill att det händer något hela tiden så är bakning perfekt! Man kan baka miljoner olika saker och projekten är ganska korta. Jag bakar någonting som någon äter upp och sedan bakar jag något nytt.
När Johanna får gäster tar hon chansen och går fullständigt loss i köket.
– Jag kan verkligen gå bananas och mina gäster undrar ofta hur jag orkar och om jag verkligen har bakat allt själv. Då säger jag: passa på och ät, ta en halv, ta en tugga, kasta, prova, smaka. Jag bakar mer!
Bakningen är rogivande för Johanna och hon trivs med att vara sysselsatt men samtidigt skapa någonting.

Johannas goda syltkakor är lite sega och smakar kanel.

Johannas goda syltkakor är lite sega och smakar kanel.

För att hitta inspiration till nya bakverk kollar hon gärna in vad andra har gjort, till exempel på både svenska och utländska bloggar, i mattidningar, i böcker och på TV.

– Recepten känns inte lika gjorda om man söker inspiration i andra länder. Det är ganska lätt att göra om recepten där till mina egna.
Hennes pojkvän fyllde nyligen år och i hans fotbollslag har de som tradition att man ska bjuda på fika vid födelsedagar.
– Jag har bannlyst köpetårtor och bullar. Självklart bakar jag det han ska bjuda på. Hembakat smakar mycket bättre! Jag är själv inte intresserad av att äta bakverk som ser så där läskigt perfekta ut. Jag gillar när det är lite snett, vint och på sniskan, säger Johanna.
Smakerna i bakverken är det allra viktigaste för Johanna när hon bakar och hon gör sällan samma kaka flera gånger utan att twista till det och ändra på smaksättningen med olika kryddor, nötter och bär.
– Jag har alltid fyra-fem sorters nötter hemma, olika torkade frukter, choklad, frysta bär, lakrits, citron och lime. Ibland räcker det med att tillsätta lite zest för att det ska hända något nytt i receptet, säger hon.
För att bakverken ska bli riktigt goda är hennes bästa tips att alltid använda smör och inte margarin i degen eller smeten.
– Jag bakar aldrig, aldrig någonsin med margarin. Och salt, jag har salt i allt, allt från småkakor, pajer till chokladbakverk, ja i rubbet! Det räcker med en nypa eller max ett kryddmått.

När Johanna bakar småkakor eller muffins brukar hon alltid provgrädda två-tre kakor för att se hur de beter sig i ugnen, om de blir små, stora, höga eller flyter ut.
– När jag ser resultatet kan jag justera resten av degen, men med en stor kaka går det inte att provgrädda så då får man gå på känsla, säger hon.
Själv är hon en sucker på mjuka kakor med mycket glasyr eller fyllning.
– Jag skulle aldrig baka en plain sockerkaka utan något gott i. Det ska vara rejält med glasyr, frosting, bär eller kryddor i, säger Johanna.
Sötsaker i alla ära, men Johanna är också intresserad av den nyttigare vågen med rawfood. Det är en kost baserad på frukt, grönsaker, örter, alger, nötter och frön som tillagas i ett så naturligt tillstånd som möjligt.
– Jag är sockerberoende och ibland vill jag dra ner på smör och socker. Om jag då blir sugen på något gott gör jag rawfoodbollar med nötter och frukt i stället för söta kakor.
Hon är inte ensam om att hålla igen ibland, men tror inte att den stora hälsotrenden i Sverige gör att folk kommer att sluta baka och fika för det.
– De flesta äter med glädje, men om någon tänker lite extra på vikten serverar jag gärna något nyttigare. Ingen ska känna sig tvingad att äta sötsaker hemma hos mig.
Johanna tycker själv att hon är lite crazy och extrem i sitt bakintresse om hon jämför med sin umgängeskrets. Många av hennes kompisar bakar max några gånger om året, kanske när de fyller år eller till någon högtid och då är det oftast samma sak varje gång. Den där kladdkakan…
– Doften av hembakat är så mysigt och gör mig på gott humör. Spontant tänker jag på kardemumma och nybakade bullar, säger hon.

2013-10-18