Julia Skott bakar gärna ryska bakverk och tycker att alla ska kunna njuta av en hembakad bulle utan att få dåligt samvete.

Kreatören Julia Skott: ”Det är så otroligt laddat med söta bakverk”

Julia Skott, frilansjournalist, föreläsare och kreatör, trivs med att improvisera i köket, och för henne är en enkel grund den bästa basen att stå på.

– Jag hade många bakböcker ett tag men nu har jag bara Sju sorters kakor kvar. Jag insåg att jag inte behöver någon annan än den. Jag utgår från ett grundrecept som jag sedan utvecklar på mitt sätt.

När Hembakat kommer på besök bakar hon chokladmuffins som smakar som kondisbiten Dammsugare och en rysk sockerkaka som kallas kulitj. Med en rysk mamma har hon vuxit upp med den saftiga saffranskakan som enligt traditionen bara bakas en gång om året, inför den ryska påsken.

– Att kunna bjuda folk på hembakat är så tacksamt, det är nästan ingen som inte blir glad när man bakar. En muffins som man bakar själv vet man dessutom vad den innehåller.

Julia har också skrivit en bok: Kroppspanik: Fett, lögner och sjukt onödig ångest.

– Jag har bloggat en del om kropp, utseende och hälsa och tyckte att det blev så uppenbart att det fanns en lucka i debatten. Det saknades en bok som ifrågasätter de sanningar som vi får med oss från medier och andra människor.

De senaste åren har hon funderat på det mer och mer och vill ifrågasätta vad det beror på att så många har ångest och skuldkänslor över sin kropp.

– Det är så ledsamt att mat inte bara kan få vara mat, antingen som näring eller njutning. Nu känner man sig syndig för att man äter en bit prinsesstårta. Det går mycket tid, pengar och energi åt det här och det är så onödigt. Jag hoppas att jag kan vara en del i att ångesten försvinner lite grann. Att man vågar äta en kanelbulle om man är sugen på en, utan att känna sig dålig.

Julia föreläser också om kropp, ångest och skuldkänslor kopplade till mat och möter många som känner igen sig.

– Det är så otroligt laddat med söta bakverk. Jag brukar prata om fikarummen som finns runt om i Sverige där alla sitter och tittar på fatet med kanelbullar som om det vore en jättekobra som ska anfalla vilken sekund som helst.

Läs hela intervjun med Julia Scott i Hembakat nummer 6, 2014 som finns ute i butik nu! Där finns också hennes goda recept på chokladmuffins med smak av dammsugare och det ryska bakverket Kulitj.