Mia Öhrn bakar på franska i bakboken Franska bakverk, en av de jobbigaste böcker hon har skrivit.

Konditorn Mia Öhrn bakar på franska i nya boken Franska bakverk.

Varför har du gjort en bok med franska bakverk?
– Dels för att de är goda, roliga och tilltalande, dels för att min familj brukade åka till Frankrike på somrarna. Det var då min kärlek till Frankrike och franska bakverk började. Det är inte så vanligt att fransmännen bakar hemma, de går till ett konditori för att köpa sina bakverk. Jag vill att man ska kunna baka dem hemma så jag har försökt att förenkla recepten utan att förvanska dem.

Hur lång tid har det tagit att skriva boken?
– Jag har jobbat med den i ett halvår på heltid. Det är den jobbigaste bok jag har skrivit, det är väldigt svårt att göra vissa av de franska bakverken riktigt bra. Vissa recept har jag säkert gjort trettio gånger innan jag kände mig nöjd. Jag vill att man ska lyckas med recepten och det kräver att jag gör rätt.

Du skriver om bakning och bakar hela dagarna, tröttnar du aldrig?
– Jag tröttnar inte på att äta bakverk i alla fall. Men ibland vill jag bara sitta ned och äta kakor utan att ha bakat dem. Mitt yrke är himla roligt och innebär mycket variation. Jag tycker till och med att det är kul med det strukturerande momentet att skriva recept. Det är tacksamt att jag kan peka exakt på vad jag har gjort under dagen, det är så konkret när man har bakat.

Vad är det sämsta med ditt yrke?
– Att det ofta är stressigt och ganska dåligt betalt.  När jag började var det inte så många som höll på med samma sak. Men de senaste tre åren har jag märkt att konkurrensen har ökat.

Varför tror du att din första bok Kladdkakor blev en sådan succé?
– Det är en enkel och folkkär klassiker. Alla kan baka en kladdkaka och nästan alla tycker om att äta den. Det är jätteroligt att den har sålt så bra och att den finns i så många hem. Jag pratade nyligen med en kvinna som har tre exemplar av boken, ett fint, ett som hon bakar med och ett som hon har på jobbet.

Vad kommer din nästa bok att handla om?
– Jag vill verkligen brinna för det ämne jag tar mig an, inte skriva en bok bara för att skriva en. Det kommer så många böcker så jag vill ha hjärta och passion i det jag väljer att jobba med. Men nu är jag sugen på att göra en ”best of”, en bok med mina bästa recept samlade.

Vad tror du blir nästa stora baktrend?
– Jag hoppas på franska bakverk, haha. Annars tänker jag att hybridbakverk kan bli stort. Cronut*, till exempel, som är en blandning mellan donuts och croissanter. Tyska bakverk är också goda men uppmärksammas inte mycket i dag.

 

*En cronut är en hybrid mellan croissant och donut. Bakverket har blivit väldigt populärt, speciellt i New York där det först skapades av konditorn Dominique Ansel.