Lisa Lundqvist driver kakbloggen Sockerrus och gillar att tävla i bakning.

Lisa Lundqvist driver kakbloggen Sockerrus. Hon har vunnit flera tävlingar och friade till sin sambo med en hembakad tårta.

Med färgen rosa som grund har Lisa Lundqvist skapat en lika färgsprakande som inbjudande fest för sköna dagar. Bordet hemma i radhuset i Linköping är uppdukat med  en vanilj- och jordgubbstårta, en sorts egenkomponerade dammsugare, körsbärsfyllda cupcakes med godis som toppning och en cheesecake med nötter, hallon och citron.

– Allt är anpassat till sköna dagar i värmen. Då vill man inte stå så länge i köket utan vara ute och njuta. Därför valde jag recept som går ganska fort och som går att förbereda kvällen innan då det är lite svalare, säger Lisa.

Annars älskar hon att tillbringa så mycket tid i köket som möjligt – ofta lägger hon mellan 40 och 60 timmar i månaden på att baka.

– Om någon hade sagt det till mig för bara några år sedan hade jag nog trott att han eller hon skojade. Då bakade jag nämligen nästan aldrig och jag har faktiskt aldrig haft det som intresse, ler Lisa.

Faktum är att hon bakade sin första riktiga tårta till sin födelsedag 2010.

– Innan köpte jag alltid färdiga bottnar när någon i familjen fyllde år och smetade på något, men det räknas ju liksom inte, säger hon och skrattar.

Inför sin 32-årsdag fick Lisa plötsligt för sig att göra inte bara en utan tre olika sorters tårtor att bjuda gästerna på.

– När jag väl bestämde mig ville jag göra det ordentligt. Så jag läste en massa på nätet innan, framför allt olika bloggar. Då upptäckte jag att möjligheterna är oändliga, man måste inte göra samma traditionella tårtor som alla andra. Så jag provade att baka tre utseendemässigt helt olika tårtor, den enda likheten var att alla innehöll marsipan och sugarpaste.

Sedan blev hon totalt såld.

– Det var så otroligt roligt att jag direkt ville baka mer och mer. Därefter är det ingen som fått stopp på mig, skrattar Lisa.

– Nej, varför skulle någon vilja det, kontrar maken Robert snabbt med ett leende.

Det är knappast en tillfällighet att hon tidigare sysslat mycket med mosaik, att måla, tillverka smycken och scrapbooking.

– Jag antar att jag har någon form av kreativ ådra. Jag gillar att använda min fantasi och skapa något eget. Det är samma med bakningen. Att följa recept har aldrig varit något för mig. Det är jag snarare usel på. Jag utgår givetvis från något men brukar sedan plocka i det jag känner för. Efter ett tag lär man sig vad som passar ihop och inte.

Ungefär 70 procent utgörs av tårtor, resten är framför allt cupcakes och dessertbord.

– Man kan säga att vi oftare har en tårta i kylen än vi inte har det, inflikar Robert glatt.

– Fördelen mot mina tidigare hobbyer är att det jag tillverkar nu äts upp och inte står och dammar någonstans. Det finns alltid någon som är intresserad av en tårta. Jag får ofta uppdraget att göra till släkt och vänners födelsedagar, bröllop och dop, samt exempelvis min makes arbete, berättar Lisa.

Varför har du en sådan dragning till just tårtor?

– Framför allt för att de helt enkelt har något visst. Jag fascineras av att man kan göra allt från en enkel tårta till en väldigt avancerad som kan ta hur många timmar som helst att få klar. Den mesta tiden jag lagt någon gång är mellan 30 och 40 timmar. Då handlade det om en fyra våningar hög med många tidskrävande detaljer som blommor och text till min dotters divaparty. Sådant är jättekul. Men i snitt lägger jag nog ungefär tio timmar på en mindre tårta, dekorationerna tar ofta ganska lång tid.

Lisa anser att tårtan borde få en större plats i Sverige.

– I USA står den så gott som alltid i cen­trum, oavsett om det är ett födelsedagskalas eller ett bröllop. Så skulle jag vilja ha det i Sverige också.

Har du någon speciell egen favorit?

– Egentligen inte. Det är väldigt sällan jag bakar samma tårta två gånger. Jag älskar att variera mig och prova nytt hela tiden. Men visst är det väldigt gott med en riktig choklad­tårta med ganache och bär som bryter av det mäktiga. Lemon curd är också fantastiskt, gärna med bär eller med riven marsipan och kokos. Syrliga och fräscha fyllningar som citron är himla gott, liksom polkagris … och ja, det är svårt att välja som du märker.

Vad är viktigt att tänka på när man ska baka en tårta?

– Att vara ute i god tid och se vad man kan förbereda i olika stadier. Blommor i sugarpaste går exempelvis att göra flera veckor innan. Jag brukar baka bottnar en dag, göra fyllningen dagen efter och täcka den tredje dagen. En täckt tårta blir som allra godast när den får gotta till sig två–tre dagar. Men det gäller förstås inte dem med vispgrädde ovanpå, som ska ätas samma dag.

Lisa har vissa bottnar som hon utgår från beroende på vilken form av tårta som står på schemat. De med våningar kräver kompakta bottnar, medan de täckta kan vara saftigare och går att variera mer.

– Jag har ett grund­recept med vanilj och ett med choklad som jag kan smaksätta hur jag vill, berättar hon.

Lisa startade en egen kakblogg i maj 2010 och började också tidigt att tävla. Året därpå vann hon bland annat Sweet Table Contest hemma i Sverige och blev femma i världen i samma tävling.

– Det var 18 länder och 167 bidrag utomlands, så visst är jag lite stolt. Man skulle baka ett dessertbord och fotografera det. Dessertbord är verkligen min grej och till denna tävling gjorde jag tre tårtor, cupcakes, kakor, donuts och cake pops. Det var fantastiskt kul när jag fick beröm av de stora pamparna från USA och Australien.

För tillfället håller Lisa även på med en bok tillsammans med fotografen Satu Knape, som de hoppas blir klar till jul.

Kan ni förresten gissa hur hon friade till Robert? Jo, genom en tårta förstås. På en smarrig chokladtårta med mango- och passionsmousse, dekorerad med ätbara diamanter, skrev Lisa i ett hjärta ”Will you marry me?”.

– Det var helt min egen idé och jag hade faktiskt inte berättat den för någon annan. Jag älskar när det finns lite tanke bakom, att man gör det på ett personligt sätt. Tur att han tackade ja, annars hade det inte varit så kul, avslutar hon med ett skratt.

Med den här tårtan friade Lisa till sin man.

Med den här tårtan friade Lisa till sin man.

2013-10-18