Ibland kan ord och uttryck inom bakning vara obegripliga. Här reder vi ut vad en del av dem betyder.

Ibland kan ord och uttryck inom bakning vara obegripliga. Här reder vi ut vad en del av dem betyder.

Ord och uttryck inom bakning

ANSLAG Ett annat ord för tårtbotten som ofta används av konditorer.

BAVAROIS En bavarois är som en pudding eller fromage i konsistensen, den blir ganska fast. Man gör den på liknande sätt som en pannacotta, man kokar upp ingredienserna.

BORTGÖRING Den sista degblandningen när eventuella fördegar och surdegar blandas ihop med de sista ingredienserna eller när man blandar ihop alla ingredienser på en gång.

Bortgörning

FODRA Att klä formar med deg, som när man gör mazariner.

GANACHE En blandning av grädde och choklad som används som fyllning eller glasyr i chokladpraliner och tårtor. Man kan även tillsätta smör om man vill få en glansigare ganache.

Ganache

HÄVNINGSMEDEL Olika jäsmedel som får degen/smeten att lyfta. Det kan vara biologiskt (i form av jäst och surdeg), kemiskt (t ex bikarbonat och bakpulver) samt mekaniskt (när smeten lyfter av vispning).

KANDERA Ge något, till exempel färska blommor, ett överdrag av strösocker.

KARAMELLISERA En process där socker upphettas till över 165 grader, sockret blir brunt och får en annan smak.

MADELEINEFORM Speciell form som används till madeleinekakor.

Madeleinekakor

PALETTKNIV Verktyg för att enkelt dekorera tårtor och bakverk. Den böjbara knivdelen gör den följsam, mjuk och utmärkt för att bre ut fyllning. Kallas ibland bara för palett.

PIKERING När man skriver eller ritar på en tårta med t ex gelé.

RASKNING Den sista jäsningen innan brödet eller bullarna gräddas i bageriet. Den sker vanligtvis i speciella raskskåp där värme och luftfuktighet kan kontrolleras.

REMONS Fyllning i bullar. Kan bestå av smör, strösocker och valfri smaksättning som till exempel kanel eller pistasch.

RUNDRIVA På bageriet använder man sig av en metod som kallas rundrivning. Det innebär att man formar degen till en rund boll samtidigt som man skapar spänning i degens yta genom att trycka ner degen mot bordet och rulla den. Spänningen gör att bröden kommer att resa sig uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna när de gräddas. Rundrivning gör man när degen har jäst en gång, innan den formas och jäser en andra gång.

Rundrivning

SPRINGFORM Bakform med löstagbara kanter som passar utmärkt när du bakar till exempel pajer, mjuka kakor och cheesecake.

TEMPERERA Att chokladen tempereras betyder att den bearbetas så att den stelnar utan att kladda och får en fin och jämn glans utan matta partier. En tempererad choklad krymper också något när den stelnar, vilket gör att den lättare släpper från gjut- och pralinformar. Den håller sig hård i rumstemperatur utan att kladda och bli matt.

TYLL Spritsmunstycke som används till en spritspåse.

ZESTJÄRN Redskap för att finriva skal (zest) av t ex citrusfrukter.