Lär dig hur du byter ut vanliga ingredienser som smör, grädde och ägg till veganska alternativ.

  • Agar-Agar

Ett vegetariskt gelatin som görs på alger. Perfekt för panna-cotta, gelé, puddingar etc. Finns som flingor och pulver.

  • Aquafaba

Spadet från kokta och konserverade kikärter och bönor som kan ersätta ägg i bakverk. Vispat spad får en konsistens som är väldigt lik äggvita och kan bland annat användas till maräng. Aqua betyder vatten på latin, och faba betyder böna, därav namnet. 1 ägg ersätts med 2 ½–3 msk aquafaba.

  • Grädde

Det är lättast att få tag på havre- och sojagrädde. Ska de bara ge fyllighet eller konsistens till bakverken kan du ta vilket som. Ska grädden hettas upp så läs på förpackningen, vissa sorter kan nämligen ändras något i färg och smak. Alla växtbaserade gräddsorter går inte att vispa. Det finns vispbar sojagrädde från Alpro, vispbar havregrädde från Planti och vispbar ris- och kokosgrädde från Soyatoo. Du kan även ställa in en burk kokosmjölk i kylskåpet, gröpa ur den tjocka grädden och vispa den med elvisp.

  • Kokosolja

Finns både med smak och neutral. Ger en fin smak
och konsistens till bakningen. Kokosolja är till exempel
jättegott att blanda upp med margarin i en frosting för ännu härligare smältande konsistens.

  • Lakto-ovo-vegetarian

Det har kommit flera förgreningar av vegetarismen, den vanligaste är lakto-ovo där man äter växtbaserat men med tillägg av mjölk och ägg.

  • Mjölk

Växtbaserad mjölk finns i flera varianter och används precis som komjölk. Mjölken är gjord på till exempel soja, havre, mandel, ris, hasselnötter, cashewnötter och pistaschnötter. Växt-baserad mjölk kan man köpa färdig eller göra själv.

  • Mjölkfritt margarin

Vanligt margarin brukar innehålla en liten del mjölk, så det är inte veganskt/vegetariskt. Mjölkfritt margarin används precis som smör i bakning, frostingar och att steka i.

  • No egg

Äggersättning som är gjord på bland annat potatisstärkelse och tapiokamjöl.

  • Oumph

En bönprodukt som görs av ett proteinkoncentrat av sojabönor. Produktens konsistens påminner till viss del om kött.

  • Tofu

Färskostliknande produkt som är gjord av sojabönor. Används ofta som ersättning för mjölkprodukter. Vanligast är ”fast” tofu, men till bakning är det perfekt med den mjuka silkestofun.

  • Veganism

Ett levnadssätt där man avstår från djurprodukter. En renodlad vegan avstår från alla animaliska råvaror såsom kött, fågel, fisk, mjölkprodukter, ägg samt honung och vaxprodukter. Förutom ätbara saker avstår en vegan från animaliska produkter som kosmetika, skinn, päls, ylle och dun. Skälen till att bli vegan kan vara många, exempelvis religiösa, djuretiska eller hänsyn till miljön.

  • Vegegel

Vegetariskt gelatin som görs på alger. Perfekt för pannacotta, gelé och puddingar. Finns som flingor och pulver.

  • Vegetarism

Vegetarisk mat är per definition mat från växtriket. Inget kött, fisk, kyckling, ägg, mjölk smör etc ingår i födan.

NUVARANDE Så bakar du veganskt
NÄSTA Hallon- & persikorutor