I bland har man bråttom när man bakar och då kan jäsningen påskyndas. Här får du tre smarta tips!

Här får du tre smarta tips hur du får degen att jäsa snabbare om du har bråttom.

1. Sätt en plastpåse tätt runt degbunken under jäsningen.
2. Fyll upp ljummet vatten i diskhon och ställ ner degbunken övertäckt.
3. Värm upp ugnen till 40–50 grader. Stäng av den, öppna luckan och låt degen jäsa övertäckt i eftervärmen.

Det är svårt att säga exakt jästid, men en tumregel är att degen ska växa till dubbel storlek och vara elastisk.

Vissa föredrar en långsam jäsning för att glutentrådarna stärks bättre och att smakerna hinner utvecklas mer, men smaken är som baken – delad. Brödet kan bli precis lika gott, luftigt och saftig trots att man påskyndar jäsningen. Har man bråttom så har man… 😉