Hur skiljer sig olika kaffesorter ifrån varandra och vilket kaffe är det absolut godaste till chokladtårtan?

Vi svenskar är ett av världens mest kaffedrickande folk. Vi dricker 4–5 koppar per person och dag. Men, hur skiljer sig olika kaffesorter ifrån varandra och vilket kaffe är det absolut godaste till chokladtårtan?

Precis på samma sätt som man väljer vin till maten kan man välja kaffe till desserten. När det handlar om doft- och smakanalys av dryck använder man samma teknik för såväl vin som whiskey, öl och kaffe. En sommelier med tränade smaklökar kan därför lätt applicera sina kunskaper på alla olika sorters drycker. Precis som vin är ju även kaffe en jordbruksprodukt med skillnaden att det tillverkas av bönor istället för druvor.

Det godaste kaffet till chokladtårta är maffigt och smakrikt

Det man letar efter i ett kaffe är, precis som i ett vin (och även i människor för den delen) djup och balans. När man pratar om att kombinera mat och dryck kan man tänka på att smakerna lättare passar ihop om de går hand i hand. En maffig och smakrik chokladdessert kräver därför ett kaffe som är lika maffigt och fullt av smak. Man vill inte att varken chokladen eller kaffet tar överhanden. Just choklad och kaffe passar ofta mycket bra ihop eftersom de båda har en stark smak full av karaktär. En annan riktlinje är att hitta balans i kontraster och i det här fallet balanserar beskan i kaffet sötman i chokladen.

Individuell smak spelar stor roll vid valet av det godaste kaffet

Det finns två olika sorters kaffebönor som är de vanligast förekommande; arabica och robusta. Där är arabica den som brukar anses vara den ”finaste”. Av den bönsorten blir kaffet lätt, elegant, syrligt med mycket doft och lägre koffeinhalt än robusta, ett fylligt kaffe som är mer bittert i smaken med en ton av hasselnöt i eftersmaken.

Till en mörk chokladdessert med hasselnötter kan alltså ett kaffe tillverkat av robusta-bönan vara det bästa valet medan en chokladtårta med lite mer eleganta smaker kanske smakar bäst med ett arabica-kaffe. Sen, om vi ska gå ännu djupare, måste vi ta hänsyn även till rostningsprocess och växtplats. Glöm dock aldrig att du ska välja det du själv tycker är gott och inte låta dig förvirras av regler och förväntningar. Är det gott så är det gott, helt enkelt.

Här hittar du ett fantastiskt recept på en ljuvlig chokladtårta med hasselnötter. Testa tillsammans med kaffe gjort på respektive böna och se om du kan skilja smakupplevelserna åt!