Den traditionella semlan har fått konkurrens av en uppsjö nya och innovativa kusiner. Här är nio av dem.

1. Kremla

Fahlmans konditori i Helsingborg var inte sena att hänga på trenden med nyskapande semlor. Deras semla har formen av en kringla, tjusigt.

2. Semmelwrap

En innovation från Tössebageriet i Stockholm och konditor Mattias Ljungberg. Vetedegen kavlas ut tunt, formas till en wrap och fylls med grädde och mandelmassa. En semla to go helt enkelt.

3. Långpannesemla

Passa på att baka många semlor på en gång, och dessutom i en spännande form. Du hittar receptet här

4. Semmelburgare

Galet? Ja, men på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm vågade de gjorde en semmelburgare. Kanske något för den amerikanska marknaden?

5. Semmeleclair

Vill du vara trendig ska du baka eclairer. Bageriet Brot i Stockholm tar trenden ett steg längre och säljer en semmeleclair. Petits-Choux-degen är smaksatt med kardemumma för rätt semmelkänsla.

6. Nutellasemla

Att baka med Nutella är populärt har vi på Hembakat märkt och därför bakade vi en semla med Nutella i fyllningen. Snyggt och riktigt gott. Du hittar receptet här

7. Semmeltårta

Semmeltårtan är ett riktigt praktverk. Ska du ta med något till kollegorna på fettisdagen och verkligen imponera så ska du baka den här. Du hittar receptet här

8. Hemla

En hemlig semla? Ja, det finns faktiskt. På Wienercaféet i Stockholm har konditor Per Bäckström helt enkelt stoppat in hela fyllningen med mandelmassa och grädde i bullen. Smart och lite lagom hemligt.

9. Semmelfläta

Om smaken är det som gör semlan kan formen egentligen se ut hur som helst. En fläta är ett snyggt sätt att servera semlan på. Om du lyckas få biten som du skär att stå, så blir den som vacker liten bakelse.

Det allra galnaste…

Det tar inte slut här. Vi har sett exempel på semmelmacarons, Elvissemla med banan, jordnötssmör och grädde, semmelmilkshake och mumla, en korsning mellan muffins och semla. Vad kommer härnäst undrar man?

Här hittar du vårt populära recept på klassiska semlor med hemmagjord mandelmassa!

 

Foto: Bilderna på semmelwrapen, semmelburgaren, semmeleclairen och hemlan har vi lånat från respektive bageris Instagramkonto. För övriga bilder foto Linda Andersson & Roger Olsson.