Apelsin och choklad är en underbar kombination!

Apelsin och choklad är en klassisk kombination och visst är de goda ihop?! Här är en mycket enkel småkaka som utnyttjar det – apelsinskal och färskpressade juice i kakorna och doppade i härlig, mörk choklad. Självklart kan man lyxa till det ännu mer genom att doppa kakorna i choklad smaksatt med apelsin (Marabou har en Premium Apelsin till exempel) eller kanske genom att strö finhackat, kanderat apelsinskal över den chokladdoppade kakan. Lek och lattja lite och gör dina apelsinkakor till fikabordets favorit!

Följ gärna Brödklaras på Facebook här för mer inspiration! Om du har frågor kring recepten går det oftast fortare att få svar om du skickar ett meddelande till Brödklaras på Facebook – då plingar det till i telefonen!

Apelsinkakor_choklad1

Att sätta en kakdeg i kylskåpet en stund gör följande
1. Degen flyter inte ut lika mycket eftersom fettet i den har hårdnat i kylen och tar då längre tid att smälta i ugnen
2. Degen torkar ut en aning och smaken koncentreras. Mjölet bryts också ned till bland annat socker. Och socker är ju, som salt, en smakbärare
3. Kakorna blir krispigare. Igen för att degen torkat ut en aning och sockret koncentrerats

ca 45 st

200 g smör, rumsvarmt
140 g strösocker (1,5 dl)
apelsin, rivet skal
1 äggula
2 tsk färskpressad apelsinjuice
320 g vetemjöl (5,33 dl)
en nypa salt

Topping
100 g choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Rör smör, strösocker och det rivna apelsinskalet mjukt.

2. Rör ned äggula och apelsinjuice i smörsmeten.

3. Sikta ned vetemjöl och salt och blanda till en deg som håller ihop, men överarbeta inte. Forma degen till en platt puck, vira in i plastfilm och låt vila i kylskåp 1 tim.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

5. Ta ut halva degen ur kylskåpet. Kavla ut mellan två ark bakplåtspapper (eller plastfilm) till ca 3 mm tunt. Stansa ut rundlar, 5 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Låt svalna en stund på plåten innan du för över dem till ett galler för att svalna helt. Gör samma sak med den andra halvan deg.

6. Smält chokladen över vattenbad och doppa kakorna till hälften. Låt droppa av på galler.

TIPS! Det är inte alls kul när degen fastnar i kaveln eller att kakorna tappar formen när man ska flytta dem! När man nu jobbat så bra med degen. Så jag kavlar alltid degen mellan två bakplåtspapper. När jag kavlat den så tunn som jag vill ha den drar jag försiktigt av det översta pappret och lägger det bredvid. Är det några små degrester kvar skrapar jag bort det. Sedan pudrar pappret lätt med mjöl (tesil funkar perfekt!) och vänder över den färdigkavlade degen dit och stansar ut mina kakor. Nu går det lätt att flytta dem till plåten och de behåller sin runda, fina form!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Baka lite extra lyxiga kolasnittar! Klicka på bilden för recept!

Baka lite extra lyxiga kolasnittar! Klicka på bilden för recept!

Om du gillar apelsin och choklad - klicka på bilden för recept på dessa godingar!

Om du gillar apelsin och choklad – klicka på bilden för recept på dessa godingar!

 

NUVARANDE Apelsinkakor med choklad
NÄSTA Raw-tårta med choklad