Gör egen aprikosmarmelad att bre' på skorporna eller glasera dina fruktpajer med!

Aprikosmarmelad är superenkel att göra.

Aprikossylt2

ca 4 dl

500 g aprikoser
50 g vatten (0,5 dl)
300 g strösocker (3,2 dl)
färskpressad juice av 1/2 citron

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg två tallrikar i frysen.

2. Dela aprikoserna på hälften och ta ur kärnorna. Lägg aprikoserna i en vid kastrull och tillsätt vattnet. Sjud aprikoserna mjuka under lock på svag värme, det tar cirka 10 minuter. Rör om då och då.

2. Häll i sockret och koka upp, sänkt temperaturen så det inte stormkokar och koka vidare utan lock. Rör hela tiden och ta bort eventuellt skum som stiger till ytan.

3. Sylten börjar tjockna och se ut som sylt efter ca 10 minuter. Ta bort från plattan ett slag, ta ut en tallrik ur frysen och klicka en tesked sylt på. Sätt in i frysen i en minut och ta ut tallriken. Om du kan tippa den vertikalt utan att sylten rinner så är sylten klar*. Om inte, koka vidare i 1 minut till och gör om provet med nästa tallrik.

4. När sylten klarar geléprovet ovan; ta bort från plattan, rör i färskpressad citronjuice och häll upp i väl rengjorda burkar, förslut och låt svalna. Förvara i kylskåp.