Ett urgott recept på baguetter gjort på filmjölk och två sorters mjöl.

Från första till sista december 2015 skänker jag vartenda öre jag tjänar på min lilla blogg om bröd till Operation Smile! Läs mer här

Basrecpet_baguett_klar_os

Av en händelse fick jag tag en påse stenmalet Lantvetemjöl från Warbro Kvarn – en ekologisk, familjeägd kvarn utanför Katrineholm i Sörmland. Mjölet är sååå gott men som allt stenmalet så kräver det lite mer vätska. I det här receptet gick jag inte hela vägen utan blandade upp det goda, närodlade mjölet med vanligt vetemjöl 🙂

3 baguetter

25 g jäst
350 g filmjölk (ca 3 ½ dl)
1 msk salt
2 msk olja
172 g lantvetemjöl (ca 3 dl)
261 g vetemjöl (ca 4 ¾ dl)*

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av filmjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av filmjölken, salt, olja och lantvetemjöl. Rör tills väl blandat. Tillsätt gradvis vetemjölet. Blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

2. Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och stark deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 delar, ca 260 g styck brukar vara en bra storlek för baguetter. Rulla dem till baguetter och lägg att jäsa i baguetteplåt eller på uppvikt bakplåtspapper. Jäs i 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Skåra bröden 3 gånger längs med, pensla med vatten och strö över lite lantvetemjöl. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

*Mjölmängden kan variera något i alla bröd. Läs mer här

Basrecpet_baguett_jast
 Jag har en baguettepanna och använder den gärna även om den inte är nödvändig. Det går lika bra att grädda på platt plåt med bakplåtspapper. Vill du ha en så finns de på de flesta köksbutiker på nätet och kostar i regel mellan 150-200 kr. 

Basrecpet_baguett_cut
Skåra brödet tre gånger, ca ½ cm djupt. Pensla med vatten och strö lite lantvetemjöl över.

Basrecpet_baguett_klar
Tre baguetter, klara att ätas! 

 

NUVARANDE Baguetter med ekologiskt lantvetemjöl
NÄSTA Baguette i raketfart