Det här är ett bra basrecept på pajdeg.

Det här receptet är till en paj (ca 23 cm i diameter), men det går alldeles utmärkt att dubblera rakt av och frysa in hälften (ogräddad – klarar sig utmärkt i 3-4 månader i frysen).

Paj-web
Det är lätt att kavla ut degen om man gör det på en mjölad bakduk! 

Det kan verka vara ett oändligt lång recept för något så enkelt som en pajdeg men jag har förklarat in i minsta detalj!

1 paj

170 g vetemjöl
1 msk socker
½ tsk salt
112 g smör, kylskåpskallt
56 g vatten, iskallt (½ dl)
½ msk äppelcidervinäger

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och skiva ner ¼-del av smöret, ca. Det är inte så noga. Nyp in smöret i mjölet så det blir en grynig, sandig massa. Tillsätt resten av smöret men nyp inte ner det så mycket – låt det vara lite olika stora klumpar.

2. Blanda vattnet med äppelcidervinägern och häll i bunken tillsammans med mjölblandningen. Jobba snabbt ihop – 4-5 tag bara med en sked. Vält ut allt på bordet och tryck till ett par gånger med handflatan, samla ihop degen i en hög och tryck till igen. Gör så några gånger och samla sedan ihop degen en sista gång. Forma till en puck, lägg i en påse och förpassa den till kylen i minst 30 min.

3. Ta fram en grov kökshandduk, mjöla in den ordentligt och skaka av överflödet. Ta ut pajdegen ur kylskåpet, mjöla in den och lägg den på handduken. Banka ut degen ordentligt och börja sedan kavla. Lättaste sättet att kavla är att börja från mitten och jobba sig ut med korta, lätta tag. Arbeta runt med målet att få en så jämn cirkel som möjligt. Om en smörklump tittar fram och gör det besvärligt att kavla så penslar du den bara med lite mjöl och fortsätter! Kavla tills du har en disk som är 4-5 cm större än pajformen.

4. Lättaste sättet att flytta degen från handduken är att vika ihop den, men visst går det bra att bara lyfta handduken och vända den upp-och-ned över formen! Men så här gör jag; Vik degen på hälften, och sedan en gång till så du får en tårtbit. Lyft över den i pajformen och lägg så att att spetsen på tårtbiten hamnar i mitten. Veckla ut – voila!

5. Lyft kanterna runt om och se till att degen faller ned i botten och längs med sidorna. Det är bättre att göra så än att bara pressa ned degen – den sträcks gärna för tunt då.

6. Kolla hur mycket överhäng du har och försöka göra det jämnt genom att klippa där du har mycket och flytta degen till där du har mindre.

7. Vik nu in överhänget och skapa en kant på pajen. Vill man så trycker man till med t ex en gaffel eller liknande för att göra lite fint 🙂

8. In med pajskalet i frysen i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

9. Ta ut pajen och nagga botten. Lägg i ett bakplåtspapper och häll i rejält med ris så det fyller upp till kanten. Gör du det så häller sig pajkanterna på plats – de riskerar annars att rasa nedåt, sjunka ihop, under gräddningen. Riset sparar du sedan i en burk och använder om och om igen.

10. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och ta bort riset och bakplåtspappret. Botten på pajen kommer nu se lite svettig ut – det är ok. Pensla med lite äggvita och grädda i 10 minuter till. Kanske att den puffar upp lite under den här gräddningen – tryck bara till med en gaffel när den kommer ut så blir allt bra!

11. Pajen är nu färdig att fyllas med godsaker!

Paj-2-web
Lättaste sättet att placera den kavlade degen centrerat är att vika ihop den till en tårtbit och lägga spetsen mitt på pajformen.