Prova något nytt och baka ett lyxigt och gott bröd med choklad och hasselnötter.

Det här brödet är för chokladälskaren – kakaon ger både smak och färg och chokladknapparna smälter och skapar som explosioner av chokladsmak när man mumsar. Helt otroligt gott och choklad är ju alltid i säsong!

Chokladbrod2

En skiva chokladbröd med en kopp kaffe – det är så frukost ska ätas!

Tips! Kan bakas i små limpformar och ges bort som present, inslaget och lite snyggt ”snörat”.

1 limpa

25 g jäst
400 g vatten, kallt (4 dl)
30 g honung (1,5 msk)
1/2 tsk salt
510 g vetemjöl (8,5 dl)
40 g kakao (1 dl)
60 g chokladknappar (1 dl)
80 g hasselnötter, grovhackade (lite mer än 1 dl hela kärnor)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i bunken och rör ut med vattnet. Tillsätt honung och salt.

2. Blanda vetemjöl och kakao i en bunke och tillsätt till jästvattnet. Knåda degen i maskin i 4 minuter. Tillsätt sedan chokladknappar och hasselnötter. Knåda i 4-6 minuter till – degen ska göra rent i bunken och släppa kanterna.

3. Olja eller smöra in en bunke och lägg i degen. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Smöra och mjöla en form, 1,5 liter eller lägg i bakplåtspapper. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och knåda i 1-2 minuter. Forma till en limpa och lägg i formen, täck med en bakduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader. Låt svalna helt innan du skär upp den. Mums!