Använd den här guiden för att konvertera från rund till kvadratisk form.

Det är ju inte alltid man har exakt samma form som anges i receptet och bland kanske man vill göra en kvadratisk tårta eller rektangulär kaka istället. Men för att gräddningstiden och höjden på kakan inte ska förändras, hur stor ska formen vara? Det är inte så svårt att konvertera bakformar men när jag skulle förklara hur jag gör så blev det tjorvigt.  Så jag gjorde så här istället:

konvertera bakformar

MEN OM DU VILL RÄKNA UT SJÄLV SÅ GÖR SÅ HÄR

Från rund form till kvadratisk Du måste börja med att räkna ut arean. Mät den runda formen rätt över så du får diametern. Dela den på 2 så du får radien. Ta radien x sig själv och sedan x 3,14 (=talet Pi). Då har du arean. Alltså, inte så svårt alls! Ett exempel: Formen är 21 cm i diameter. Radien är då 10,5 cm. Så talet ser ut så här: 10,5 x 10,5 x 3,14 = 346,19. Avrundat till 346 – det är arean!

Den kvadratiska formen ska då också ha en arean av 346. För att få fram hur stora sidorna på den kvadratiska formen ska vara så tar du roten ur 346 (=räknar ut vilket tal som multiplicerat med sig själv bli 346). Fram med miniräknaren, skriv in 346 och leta reda på rottecknet ( √) och tryck så får du 18,60 cm. Klart! Siffran du får fram är så långa som sidorna måste vara på din kvadratiska form för att den ska vara lika stor som den runda! Alltså 18,6 x 18,6 cm!

Jag har ingen miniräknare utan använder alltid telefonen, men ibland är det lite svårt att hitta rottecknet. Nu har jag en Iphone och om jag lägger den på sidan så dyker tecknet upp (se nedan). Voila!

Iphone_root

Från rund form till rektangulär Vill du göra en rektangulär form måste du bestämma längden på ena sidan för att få fram längden på den andra. Säg att du vill göra en långsmal kaka, och du vill att kortsidan ska vara 8 cm. Då delar du arean med den bestämda längden. Om ursprungsformen var rund och 21 cm i diameter som exemplet ovan så är arean 346. Då delar du 346 med 8. Då blir långsidan 43 cm! Så 8 cm x 43 cm är lika mycket som en rund 21 centimetersform!

Om receptet säger kvadratisk eller rektangulär så konverterar du till en rund form så här Räkna först ut arean. Det gör du genom att ta sidan x sidan. Säg att arean då blir 346 som i exemplen ovan. Dela arean (346) med talet Pi (3,14) – dvs 346/3,14=110,19. Ta roten (√) ur det så får du radien = 10,49 cm. Radien x 2 så har du diametern på den runda formen = 20,99 cm. Puh!

Dubblera receptet Det här är användbart om du vill dubblera ett recept som i original bakats i en rund form och istället baka ut det i en långpanna. Till exempel. Om receptet säger att du ska använda en springform som är 21 cm i diameter så räknar du först ut arean = r x r x Pi (som exemplet från ”rund till kvadratisk”). 346 blir det. Dubblera det eftersom du gör en dubbel sats = 692. Du måste nu bestämma hur lång den ena sidan ska vara – jag har en långpanna som är 20 cm bred så den vill jag använda. Då delar jag arean, 346, med den sidan jag vet hur lång den är, dvs 20. Så – 692/20=34,6. En rektangulär form ska i detta fall vara 20 x 34,6 cm för att motsvara 2 st runda springformar på 21 cm i diameter!

Konverteraform2

Jag har gjort en liten sammanfattning här

 Missa inte att följa Brödklaras på Instagram – lite mindre matematik, lite mer mums!