Bjud på en läcker och lättbakad sommarpaj med rabarber, blåbär och hallon.

Den här är en paj som är så enkel att svänga ihop att det är rent löjligt! Och bärkompotten går såklart att variera i det oändliga – man tar vad man har helt enkelt. Degen påminner om en shortcake och är både mör och vansinnigt god! En bra basdeg om man gillar shortcake <3

Pajen kan ätas både varm, ljummen eller kall och lite vaniljsås eller en skopa glass passar bra till. Själv föredrar jag den ljummen med lite vaniljglass och en stor kopp kaffe 🙂

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

Shortbreadmedbar

 

Shortbreadmedbar2

1 paj, 8 bitar

125 g smör, rumsvarmt
125 g strösocker (ca 1,4 dl)
1 ägg
225 g vetemjöl (ca 4,3 dl)
1 tsk bakpulver

Fyllning
4 stjälkar rabarber
3 msk strösocker
100 g hallon
125 g blåbär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lätt bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter.

2. Fyllning: Skiva rabarbern i 5 mm tjocka skivor. Lägg i en stekpanna tillsammans med strösocker och stek på mellanhög värme tills rabarbern är mjuk och fin. Rör om då och då så att sockret fördelas jämt. Tillsätt hallon och blåbär, blanda väl och ta bort från värmen. Ställ åt sidan.

3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägget och vispa lite till.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt till smeten – det går bra att vispa i mjölet men gör det snabbt och effektiv – 10-15 sekunder räcker.

5. Ta 2/3-delar av smeten och lägg i springformen. Platta ut den så jämt du kan på botten och ca 2 cm upp längs med kanterna. Det går lättare att jobba om du har lite mjöl på knogarna/fingrarna när du trycker ut degen.

6. Häll i fyllningen och lägg små kluttar av den kvarvarande degen ovanpå. Det ska bli en lock där bären tittar fram!

7. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Låt svalna i några minuter i formen innan du flyttar över den till ett serveringsfat. Servera med vaniljsås eller en skopa glass. Mums!