Katalanen har ett sprött mördegs-skal, är fylld med hallonsylt och mandelmassa och har läcker ­hallonglasyr på toppen. De liknar mazariner, men har smak av hallon. Följ vårt recept och lyckas med klassiska katalaner.

Recept: Kalasgoda katalaner

INGREDIENSER

Ca 16 st

Deg

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • ca 1 dl hallonsylt

Glasyr

  • 1 ½ msk hallonsylt
  • ca 1–1 ½ dl florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen, 3–4 mm tunn, på ett mjölat bakbord.
    katalaner-2
  2. Skär ut ovala bitar som är något större än en mazarinform.
    katalaner-3
  3. Klä insidan av mazarinformar i metall med degen. Skär av kanterna jämnt. Ställ mazarinformarna på en plåt.
    katalaner-4
  4. Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör, strösocker och ägg i en skål.
    katalaner-5
  5. Lägg en klick hallonsylt i varje form. Fyll upp formarna till ca 3/4 med mandel­massafyllningen. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på ett galler.
    katalaner-6
  6. Glasyr: Rör ihop hallonsylt och florsocker till en lagom bredbar glasyr. Bred ut den över kakorna och låt glasyren stelna.
    katalaner-7

 

katalaner med hallonglasyr

Katalaner liknar mazariner, men har smak av hallon.

NUVARANDE Kalasgoda katalaner
NÄSTA Hasselnötskaka med Nutella & karamelliserade nötter