Bjud på läckra dinkelknäcke med vallmofrön. Dinkelmjöl har en hög proteinhalt och behöver knådas länge för att glutentrådarna ska bli starka. Men du får lön för mödan – dinkelknäcke är riktigt gott!

Recept: Dinkelknäcke med vallmofrön

INGREDIENSER

12–14 st

  • 25 g jäst
  • 2 ½dl mjölk, fingervarm
  • 1 tsk salt
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • 4 dl siktat dinkelmjöl

Garnering

  • blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, havregryn, fullkornsdinkel och siktat dinkelmjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i ca 5 min med maskin eller 10 min för hand.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut degen tunt, 2–3 mm, på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, ca 15 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Stansa ut ett runt hål i mitten, 3–4 cm i diameter.
  4. Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Runda dinkelknäcke med vallmofrön

Välsmakande bröd bakat på proteinrikt dinkelmjöl.

Missa inte: Gott och lättbakat fröknäcke!