Ljuvliga lemoncurdmunkar dekorerade med vaniljglasyr, ringlad choklad och strössel.

Ljuvliga lemoncurdmunkar fyllda med lemoncurd och dekorerade med vaniljglasyr, ringlad choklad och strössel.

Recept: Glaserade lemoncurdmunkar

INGREDIENSER

15 st 

Lemon curd

  • 1 1/2 citron
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg

Munkar

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk, 3 procent
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl

Fritering

  • 10 dl rapsolja

Glasyr

  • 75 g smör
  • 4 msk vatten
  • 5 dl florsocker
  • 50 g mörk choklad
  • strössel, frivilligt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lemon curd: Tvätta och finriv citronskalet. Pressa ur citronsaften i en kastrull. Koka upp det tillsammans med 1 dl av sockret och smöret tills allt har lösts upp. Låt det svalna lite. Vispa under tiden ägg och resten av sockret vitt och poröst. Blanda ner det i citronvätskan. Sjud allt på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Låt krämen svalna helt i en skål.
  2. Munkar: Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma det till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i blandningen.
  3. Rör ner socker, salt, ägg samt mjöl och arbeta ihop det till en jämn men ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
  4. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen till 1 cm tjocklek. Tryck ut rundlar med hjälp av ett glas, ca 8 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i 20 min. Klä under tiden en bricka med hushållspapper.
  5. Hetta upp oljan till ca 180 grader. Fritera munkarna i ca 1 min på varje sida så att de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper för avrinning.
  6. Fyll en sprits med en smal tyll med lemon curden. Tryck in tyllen i munkens sida och fyll dem med ca 1–2 msk curd.
  7. Vaniljglasyr: Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt vatten och rör ut allt med florsockret.
  8. Smält chokladen över vattenbad. Doppa de avsvalnade munkarna i glasyren och låt den torka lite innan du ringlar över chokladen. Toppa eventuellt med vackert strössel.
  9. Munkarna håller sig fräscha i 1–2 dagar i en burk. Vill du frysa dem går det bra utan glasyren.

 

Steg-för-steg: Så gör du egen lemon curd

NUVARANDE Glaserade lemoncurdmunkar
NÄSTA Gott nytt år!