Fem vinnare har utsetts i Boschtävlingen om bästa baktips. Hör när Hembakat ringer upp dem för att berätta den glada nyheten.

Nästan 700 bidrag kom in till Boschtävlingen. GRATTIS säger vi till de fem vinnarna! I filmen kan ni höra när vi ringer upp dem för att berätta att de vunnit en MUM5 från Bosch.  Här är deras bästa baktips:

Mirela Sajdovic:
– Jag bakar mycket glutenfritt bröd och det är svårt att få brödet extra fluffigt och utan att det smakar stärkelse. Min hemliga ingrediens är att jag bakar med 1 dl turkisk yoghurt och kör degen 10 minuter med vanlig elvisp som har degkrokar. Detta gör att brödet blir extra luftigt och sedan låter jag brödet jäsa i formen ca 40 minuter under tjock bakduk.

Emelie Thunfors
– Ibland sjunker brödet ihop efter jäsningen. Då har degen förmodligen jäst för länge. Rädda då degen genom att knåda den igen och forma bröden på nytt. Därefter kommer du nå ett lyckat resultat!

Josefine Olofsson
– För att få våfflorna extra frasiga brukar vi blanda i Ramlösa (kolsyrat vatten) i smeten i stället för mjölk eller annat vätska. Blir supergott!!! 🙂

Elin Pedersen
– I många recept ska man finfördela smöret, exempelvis dela i små kuber. Jag kan tycka att det blir svårt eller tar för lång tid att få ut smöret i smeten/degen så. Så jag brukar hyvla smör med en osthyvel. Sen ”klutta ner” det i smeten/degen. Det här är också ett bra tips för att smöret snabbare ska bli rumsvarmt.

Angelica Westman
– Mitt allra bästa baktips är perfekt för äggallergiker och veganer, miljömedvetna och sparsamma. I stället för att göra maränger med äggvita och socker brukar jag göra dem med spadet från kikärtor eller bönor i tetraförpackning. Otroligt nog blir de precis som vanliga maränger, både i form, konsistens och smak. Gräddas de lite för länge börjar de till och med smaka lite ägg, konstigt nog.
Ta spadet från 1 tetra kikärtor eller bönor (ej svarta bönor), 1,5 dl socker, 0,5 tsk pressad citron, 0,5 tsk vaniljsocker eller lite vaniljextrakt. Vispa upp spadet från kikärtorna eller bönorna tills det bildas ett kompakt skum. Häll då i sockret, lite i taget, medan du vispar smeten, och avsluta med att hälla i citronsaften och vaniljen.
Klicka ut på en plåt, se till att ha lite mellanrum mellan marängerna då de flyter ut något. Grädda i 100 grader i ungefär 1,5 timme (de ska inte få färg), stäng sedan av värmen och låt marängerna vila i ugnen tills de kallnat helt.
Detta blir ca 40–50 maränger. Vill du inte använda hela smeten går det utmärkt att frysa in den, vispa den lite då du tinat upp den bara.