I annonssamarbete med SVENSKMäRKNING

Visst känns det tryggt att veta att en matvara kommer från Sverige? Det finns ett lätt sätt att veta att dina råvaror och livsmedel är producerade under strikta regler i Sverige. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige nästa gång du handlar.

H

ar du någon gång smakat på sockerkakssmeten? En smet med svenska ägg är inte bara god, utan också trygg och säker att äta eftersom äggen är fria från salmonella.

I Sverige finns ett väldigt enkelt sätt att veta att råvaror och livsmedel har svenskt ursprung, och att du kan känna dig trygg med att använda dem i bakning och matlagning. Märket ”Från Sverige” får nämligen bara användas på de varor som uppfyller särskilda strikta regler.

Det här betyder ursprungsmärkningen:

1. Fött och uppfött i Sverige

Ko-smoothie

Har dina mejeriprodukter märkningen ”Från Sverige” så vet du att korna, de kommer ifrån, är uppfödda enligt världens mest omfattande djurskyddslagstiftning.

”Från Sverige”-märkningen innebär att djuret är fött och uppvuxet i Sverige enligt svenska djurskyddsregler. Till exempel har djuren fått god omsorg hela livet, med god tillgång till vatten, marker och bete. Det gör att djuren är friska, och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige har faktiskt lägst antibiotikaförbrukning i hela EU! Det här betyder också att mejeriprodukter med märkningen kommer från svenska djur.

2. Odlat i Sverige

kanelbullar

Våra svenska sädesslag, som används till bland annat mjöl, är bland de renaste i EU.

Sverige har stränga miljöregler, vilket gör att svenska spannmål, frukt, bär och livsmedel håller hög klass. De sädesslag som bönderna odlar på sina fält, som blir bland annat till mjöl till våra bullbak, är bland de renaste inom EU. Odlingstekniken som används för att hålla kvalitén hög är modern. Det finns också strikta regler för växtskyddsmedel som gör att det finns väldigt lite rester kvar i svenska livsmedel.

3. Förädlat i Sverige

svenska-bar-pavlova

Mmm, en Pavlova med svenska bär!

En vara med märket ”Från Sverige” är förädlad i Sverige. I stället för att var och en av oss konsumenter ska odla, så, mala, slakta, stycka, baka, safta och sylta, sköts ofta den ”förädlingen” i Sverige! Ungefär 70 procent av allt som kommer från det svenska jordbruket förädlas vidare av svenska livsmedelsföretag, till produkter som till exempel sylt.

Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt om de har märkningen. Även när det ingår som en ingrediens i en produkt, som till exempel korv eller fruktyoghurt.

För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler. Minst 75% ska vara svenskt. Till exempel müsli, korv, fruktyoghurt eller bullar med kanel och russin.

4. Förpackat i Sverige

 

produkter_svenskmarkningNY

Foto: Ifokus AB

Varor med ursprungsmärkningen ”Från Sverige” är alltid förpackade i Sverige. Hela kedjan, från odling och uppfödning till färdigförpackad produkt, skapar också många jobb, vilket är bra för svenska lantbruk och för att säkra framtidens råvaror och livsmedel. Det fungerar ju nämligen så att när vi alla medvetet kan välja svenskt bidrar det till en ökad produktion av livsmedel i Sverige och det leder till en levande landsbygd. Och det är ju också bra för klimatet att använda produkter som kommer från vårt eget land!

5. Kontrollerat i Sverige

Svenskarkning
För att få ursprungsmärka en produkt ska de företag som tillverkar, hanterar och packar livsmedel och råvaror vara certifierade enligt ett gällande kvalitetssystem. Kontrollerna görs av fristående certifieringsbolag.

Titta efter märkningen nästa gång du handlar!

Läs ännu mer om märkningen på frånsverige.se.