Webbkurs

Baka bröd som ett proffs
 med Johan Sörberg & Hembakat

Vårens roligaste nyhet från Hembakat: En bakkurs på nätet med underbara bagarmästaren Johan Sörberg. Du känner igen honom från tv-succén Hela Sverige bakar och i kursen ”Baka bröd som ett proffs” visar han steg för steg hur det perfekta brödet växer fram. Från ingrediensernas spännande värld till blandning, knådning, snittring och till sist gräddning. Surdeg hinner han med också. I den här kursen får du kunskaper som du lätt kan applicera på andra recept för att baka riktigt gott bröd. Välkommen in i Johans egen bagarstuga! 

 

Klicka här för att komma direkt till webbkursen!

Baka bröd som ett proffs, tips 1: Baka bröd med bra recept
Baka bröd som ett proffs, tips 2: Olika mjöl till olika bakverk
Baka bröd som ett proffs, tips 3: Vätskan i degen
Baka bröd som ett proffs, tips 4: Hur ska brödet jäsa?
Baka bröd som ett proffs, tips 5: Ekologiskt mjöl är bäst för surdegen
Baka bröd som ett proffs, tips 6: Knåda degen
Baka bröd som ett proffs, tips 7: Glutenprovet!
Baka bröd som ett proffs, tips 8: Låt brödet vila
Baka bröd som ett proffs, tips 9: Snygga snitt och knaprig skorpa

 

Johan Sörberg kommer att guida dig i bagarstugan. Han är bagarmästare, har deltagit i konditor-VM och varit coach för det svenska bagarlandslaget. För många är han känd som domare i TV-programmet Hela Sverige bakar. Han har under många år drivit Riddarbageriet och utbildat bagare i hela Sverige. Kort sagt, Johan Sörberg är troligen Sveriges bästa bagare. I webbkursen ”Baka bröd som ett proffs” lär han ut hemligheten bakom ett perfekt matbröd.

Detta får du lära dig:

1. Baka bröd med bra recept

I tusentals år har människan bakat bröd. En deg för matbröd kräver bara vatten, mjöl, salt och hävningsmedel. I kursen får du veta hur ingredienserna samverkar för att ett bröd ska bildas. Du får veta vad du ska tänka på för att degen ska blandas rätt och må så bra som möjligt. Och du får några riktigt bra recept av bagarmästare Johan Sörberg.

2. Olika mjöl till olika bakverk

Till matbröd och småkakor ska du inte ha samma mjöl. Det är viktigt att mjölet har rätt proteinhalt och att du väljer salt med omsorg. Johan Sörberg berättar om skillnaden mellan olika sorters salter och mjölsorter.

kurssidan IMG_8497

3. Vätskan i degen

Mjölk eller vatten? Varmt eller kallt? Vårt sätt att baka både bröd och söta bakverk har utvecklats under åren och i kursen ”Baka bröd som ett proffs” berättar Johan Sörberg om bakningens historia. Han berättar också varför degvätskan ska vara kall och varför du ska skippa mjölk i degen.

4. Hur ska brödet jäsa?

När du bakar behöver du en hävningsmetod. Att baka med surdeg är ett klassiskt sätt att få brödet att jäsa som har används i århundraden. Kommersiell snabbjäst har utvecklats under 1900-talet och det fungerar också bra. I kursen ”Lär dig baka bröd som ett proffs” får du veta skillnaden på de olika hämningsmetoderna och hur de påverkar brödet.

kurssidan IMG_8520

5. Ekologiskt mjöl är bäst för surdegen

Att baka med surdeg är lättare än det verkar.  Johan Sörberg berättar i kursen hur du sätter en surdeg och sedan använder den i bakningen. Du får också lära dig hur du stöttar upp en surdeg som inte blev som du hade tänkt.

6. Knåda degen rätt

Med maskin eller för hand spelar inte så stor roll, det viktiga är att degen knådas. Johan Sörberg visar hur en färdig deg ser ut och berättar vad som händer i degen när den bearbetas.

7. Glutenprovet!

En färdig deg klarar glutenprovet. Det handlar om degens kemiska reaktioner och hur tunn degen kan vara innan den går sönder. Johan visar hur du testar degen!

kurssidan IMG_8503

8. Låt brödet vila

Brödet ska jäsa, men ett riktigt bra bröd behöver också vila. Hur det vilar och hur länge har stor betydelse för slutresultatet. Det kan vila i kylskåp eller i rumstemperatur, beroende på hur du vill ha ditt bröd.

9. Snygga snitt och knaprig skorpa

Att förbereda ett bröd inför jäsning och gräddning är lätt – för den som vet hur man gör. I kursen får du lära dig exakt vad som händer i brödet under snittning och gräddning. Och hur du får ytan att bli karamelliserad (sååå enkelt).

För att kunna baka gott bröd gäller det att förstå grunden i brödbakning. När du vet vad som händer i degen är det enkelt att hitta felen när brödet inte blir som du vill, eller när du vill utveckla nya recept. I Hembakats kurs ”Baka bröd som ett proffs” visar Johan Sörberg steg för steg vägen till det perfekta matbrödet. Kursen innehåller drygt en halvtimme video och olika filmer där du som går kursen får personlig och tydlig guidning i brödbakandets konst av en av dem som är bäst i Sverige på att baka.

kurssidan IMG_8508

Välkommen till kursen, vi ses i bagarstugan!