Stora, små, höga och låga - man kan göra vilken form man vill men tjusigt resultat.

Det är enkelt och billigt att göra egna skålar av virat rep, och när man fått upp snitsen går det dessutom ganska fort! Hur långt rep och hur mycket tygremsor man behöver beror på hur stor skål man vill göra. Ett tips är att inte bestämma i förväg utan vira repet med tyg i några meter, börja med skålen och sedan vira lite till om du vill ha en större skål.

Du behöver
Rep*
Tygremsor, ca 50 cm långa och 4 cm breda
En skål klädd med plastfolie att använda som mall
Snabbtorkande hobbylim

* Jag jobbar med 6-millimeters syntetlina som är billigt och finns hos de flesta järnhandlare.

GÖR SÅ HÄR

1. Limma fast en tygremsa i änden på repet och vira den runt så att den täcker repet. När remsan är slut limmar du fast den på repet och fortsätter med nästa remsa. Fortsätt så tills du har klätt ett par meter rep med tyg.

2. Dra en limlinje längs med det nu klädda repet i cirka 10 cm, snurra det limmade repet till en platt spiral och håll ihop tills limmet torkat.

3. Nu är det dags att börja bygga skålen. Lägg din spiral på bottnen av mallskålen och fortsätt limma, snurra och trycka till – runt, runt – tills du har fått en skål så stor som du vill ha den. (Tar det tygklädda repet slut innan du har fått till en skål i önskad storlek så fortsätter du att klä repet och sedan snurra.)