Det är enkelt att göra egna kakfat i flera våningar – vi visar hur!

 

DET HÄR BEHÖVER DU

Två eller tre snygga tallrikar
Kakfatspinne*
Borrmaskin
Borrstål för kakel eller betong
Maskeringstejp
Penna
Kryssmejsel

Kakfatspinnen räcker till ett trevåningsfat, men vi valde att göra ett med två våningar.

Kakfat2_DIY

 

GÖR SÅ HÄR
1. Fäst två lager maskeringstejp i mitten av den första tallriken så att borrstålets spets får något att fästa i. Det hindrar borren från att börja vandra.

2. Markera tallrikens mitt med pennan.

3. Har du en slagfunktion på borrmaskinen så se till att den är avstängd. Det finns speciella borrstål för kakel, men vi använde ett för betong. Lägg ett skydd (till exempel en dagstidning) under tallriken så att du inte råkar borra ner i underlaget.

4. Håll borrmaskinen rakt och tryck lite försiktigt i början. När borrstålet går igenom glasyren och börjar ta i godset behöver du inte trycka längre, det räcker att milt styra den. Det tar ca 15 sek att komma igenom. Är tallriken lite kraftigare eller av hårt stengods tar det lite längre tid, men det går. Tryck inte och försök hålla så lågt varvtal som möjligt.

5. Gör likadant med alla tallrikar du vill använda.

6. Trä först på en av metallbrickorna på den lilla skruven och sedan den vita skyddstassen. Trä igenom skruven genom hålet på den tallrik du vill ha underst.

7. Skruva på en av de långa mellanstängerna. Lägg en metallbricka och en vit skyddstass på den övre och trä på tallrik nummer två. Trä på en vit skyddstass och en metallbricka.

8. Gör du ett tvåvåningskakfat likt vårt är det nu dags för den sista metallpinnen med bäröglan. Använd kryssmejseln i bottenskruven för att hålla emot och vrid bäröglan medsols.

9. Duka med finska pinnar och brysselkex!

OBS! Ditt nya kakfat tål inte maskin- och handdisk. Borrhål i porslin öppnar upp materialet som lätt suger åt sig väta. Rengör i stället kakfatet med en fuktig trasa.

* Kakfatspinnar finns att köpa på hoddyaffärer, t ex Panduro och specialistbutiker, t ex Kakfateriet.